IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: В Китай ние отвръщаме на удара

Според китайския президент Пекин ще отговори подобаващо на американските заплахи за ескалиране на търговския конфликт

22:07 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин има намерение да отговори със сила на заплахите, идващи от администрацията на държавния глава Доналд Тръмп за ескалиране на търговското напрежение между двете страни.

След като миналата седмица Тръмп заплаши с нов пакет от мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара, Си е заявил пред група от 20 американски и европейски високопоставени представители на компании, че Пекин планира да отвърне на удара. Това заявяват източници на вестник Wall Street Journal, запознати със срещата.

„На Запад вие имате схващането, че ако някой ви удари по лявата буза, вие обръщате другата“, е заявил китайският лидер според източниците. „В нашата култура ние отвръщаме на удара“, е посочил още той.

Пекин има набор от средства за да го постигне, посочва американският вестник. Макар вариантите, свързани с мита, да са ограничени от обема на американския внос, Китай може да замрази сделките за сливания и придобивания, свързани с американски компании, да забави даването на лицензи, да увеличи проверките или да убеди своите 1 млрд. потребители да бойкотират американските продукти.

Приемайки по-сдържан тон, Си също така е призовал високопоставените представители на компании да популяризират ролята на Китай на международната сцена, става ясно от държавни китайски медии и представители на властта.

Според запознатите президентът се е спрял на по-неотстъпчив подход при справянето с предизвикателствата, идващи от Вашингтон.

„Китай няма да поддаде на външен натиск и да обере пешкира“, посочва високопоставен китайски държавен представител, който допълва, че „това е преговорният принцип, зададен от президента Си“.

По-рано днес стана ясно, че Финансовото министерство на САЩ подготвя правила, които да спрат фирми с поне 25 процента китайска собственост да купуват американски компании в "индустриално значими" технологични области.

Въпреки това американският финансов министър Стивън Манучин заяви, че предстоящите ограничения върху инвестициите не са насочени конкретно към Китай, а ще важат за „всички страни, които се опитват да крадат“ щатската технология, цитиран от Ройтерс. В съобщение в Twitter той заяви, че информацията от Bloomberg и Wall Street Journal са „неверни, фалшиви новини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още