IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Тръмп и Ким Чен Ун е излязла солено на Сингапур

Според сингапурския премиер обаче срещата е положителна за репутацията на страната

17:09 | 13.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Историческата среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във вторник е струвала на малката островна страна 20 млн. сингапурски долара (15 млн. американски долара), съобщава CNBC.

“Това е цена, която искаме да платим“, каза сингапурският премиер Ли Сян Лун пред местни медии в неделя.

Срещата на върха ще бъде положителна за Сингапур от гледна точка на репутацията, положението на страната и „начина, по който ни възприемат хората“, допълни Ли.

„Тя ни дава публичност. Фактът, че бяхме избрани като място на срещата – не сме искали това, но бяхме помолени и се съгласихме, говори за отношенията на Сингапур със страните – с Америка и Северна Корея, както и за нашата позиция в международната общност“, каза още Ли.

Сингапур е една от малкото страни в света, която има отношения както със САЩ, така и със Северна Корея.

Парите, които градът държава е похарчил, са отишли отчасти за задоволяване на нуждите на над 2500 журналисти, отразяващи събитието, които бяха настанени в сграда, използвана обичайно при провеждането на кръга от Формула 1 в страната.

Сингапурските средства са отишли и за заплащане на луксозния хотел, в който отседнаха членовете на севернокорейската делегация, съобщава официален представител на правителството.

„Ако смятате цената на всичко в този свят, ще пропуснете наистина важните неща. А в този случай важното е, че срещата се състоя и ние бяхме нейни домакини, не сме били екстравагантни, а премислихме разходите, като се уверихме, че оперативните изисквания са изпълнени“, каза Ли.

Някои жители на Сингапур обаче не са толкова убедени и използваха социалните мрежи, за да изразят недоволството си от провеждането на срещата в един от най-скъпите градове в света.

Държавният департамент на САЩ дори допусна гаф със суверенитета на града държава, като погрешно съобщи, че той е част от съседна Малайзия, навличайки си саркастични коментари в социалните мрежи. Грешката беше поправена своевременно.

Сингапур беше част от Малайзия, но се отдели през 1965 г.

Въпреки недоволството от разходите и неудобствата, свързани с историческото събитие, много сингапурци са на мнение, че то е голям маркетингов и рекламен удар.

Очакваше се посетителите в петте дни на срещата на върха да се увеличат с хиляди, тъй като Тръмп, Ким и журналистическите екипи бяха придружавани от държавни делегации и охранители.

Всеки турист в Сингапур допринася с около 1500 долара за цялостните приходи от туризъм за средно 3,5 дни.
Преди срещата на върха бизнесът в Сингапур вече печелеше от организиране на събития по темата и продажба на тематични стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още