Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Успокоението около Evergrande даде положителен тласък на азиатските индекси

Акциите на китайската компания, търгувани в Хонконг, поскъпнаха със 17,62%, като от началото на годината те изтриват над 80% от стойността си

Успокоението около Evergrande даде положителен тласък на азиатските индекси

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха редовната сесия с ръстове, докато инвеститорите продължават да следят развитието при ситуацията с китайската компания за недвижими имоти China Evergrande Group, съобщава CNBC.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite напредна с 0,38 на сто до 3642,22 пункта.

Индексът Shenzhen отчете ръст от 110,28 пункта, или 0,77%, до 14 387,36 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng нарасна с 289,44 пункта, или 1,19%, до равнище от 24 510,98 пункта.

Акциите на Evergrande, търгувани в Хонконг, поскъпнаха със 17,62%, възстановявайки се частично от предишните понижения. Въпреки това книжата на компанията изтриват над 80% от стойността си от началото на тази година.

Опасенията сред инвеститорите бяха облекчени, след като подразделение на Evergrande Hengda обяви, че ще направи лихвени плащания по деноминирани в юани облигации в четвъртък. Въпреки това остават въпроси дали ще бъдат платени и лихвите по деноминираните в щатски долари облигации на китайската компания, които също са дължими в четвъртък.

В четвъртък Централната банка на Китай инжектира най-краткосрочната ликвидност от осем месеца насам във финансовата система заради пазарите, разтърсени от опасенията около дълговата криза на Evergrande. Регулаторът вля 110 млрд. юана къш със 7- и 14-дневни споразумения за обратно репо сделки. Това е най-голямата финансова инжекция чрез операции на открития пазар от края на януари, когато по-слабото финансиране повиши междубанковите лихви.

Тези новини подкрепиха и акциите на останалите листнати в Хонконг компании от сектора на недвижимите имоти. Книжата на China Vanke и Sun Hung Kai поскъпнаха съответно с 4,49% и 2,76 на сто, докато тези на Country Garden прибавиха 7,15% към стойността си.

Търгуваните в Хонконг акции на британския кредитор HSBC поскъпнаха с 2,45%, след като главният изпълнителен директор на банката заяви, че не вижда пряко влияние на проблемите на Evergrande върху своята компания.

Инвеститорите обърнаха внимание и на съобщението на Asian Development Bank, че икономиките от Югоизточна Азия ще се възстановят с „доста по-бавен темп“ от коронавируса спрямо предишната прогноза. Банката понижи очакванията си за растежа в региона до 3,1% за 2021 г. от предишните 4,4%. Понижението важи за всички икономики от Югоизточна Азия с изключение на Сингапур и Филипините.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,41% до 3127,58 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете ръст от 1% до 7370,2 пункта.

Регионалният показател MSCI, който изключва Япония, напредна с 0,82%

Борсата в Токио не работи поради национален празник.

На валутните пазари доларовият индекс достигна ниво от 93,245 пункта. Японската валута се търгуваше при 109,95 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7266 щатски долара.

При петрола цената на сорта Брент се повиши с 0,13% до 76,29 долара за барел, докато тази на американския WTI отчете ръст от 0,1 на сто до 72,30 долара за барел.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Омикрон вариантът разбуни духовете и на борсите в Азия