IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 млн. лв. дефицит в бюджета за лекарства очаква НЗОК

75% от заложените пари по това перо отиват за таргетна терапия

17:37 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 100 млн. лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това съобщи д-р Галя Кондева, директор на дирекция "Лекарствени продукти", предава БТА.

Ръстът на разходите идва от скъпоструващите медикаменти, сред които са тези за хепатит С и за злокачествени заболявания, посочи Кондева.

"Дефицитът, който очакваме след приспадане на отстъпките, които сме договорили с всички притежатели на разрешение за употреба, е между 80 и 100 млн. лева.

Кондева съобщи, че 33 000 са пациентите с онкозаболявания у нас, 1100 са тези с хепатит С. От тази година  здравният фонд заплаща и 30 нови молекули. Анализът сочи, че 75% от бюджета отива за така наречената "таргетна терапия" и само 25% за стандартната терапия в онкологията.

"Тези пациенти се подобряват, удължава се тяхната преживяемост, но това е една много скъпа терапия и не можем на този етап да я ограничим, въпреки че работим усилено в посока на създаване на мерки най-подходящата терапия да отиде при подходящия пациент. Всички тези терапии са свързани с наличието на определени генетични маркери и когато пациентът има тези маркери, тази терапия е подходящата за него".

Касата заплаща и 282 млн. лева за онколекарства в болничната помощ извън стойността на клиничната пътека.

Според експертите в НЗОК решение на проблема с преразхода се търси по две направления - чрез създаване на критерии за назначаването на терапията и чрез въвеждане на изискване за задължително изследване на генетични маркери, които трябва да са доказани преди започването на таргетното лечение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още