IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. донесе печалби на държавните компании от военнопромишления комплекс

"Кинтекс" и НИТИ продължават да отчитат стабилни ръстове, но резултатите на "Терем" се влошават все по-трайно

08:17 | 15.05.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повечето от държавните предприятия от военнопромишления комплекс отчитат добри  резултати за 2017 г. Това става ясно от публикуваните отчети на дружествата на страницата на Министерството на финансите. Показателите на „Терем“ обаче продължават да се влошават.

Според данните сопотското дружество „ВМЗ" ЕАД реализира общо приходи от оперативна дейност за 524 млн. лв., при 510 млн. за 2016 г. Приходите от продажби са в размер на 451 млн. лв. за миналата година и 494 млн. лв. за 2016 г. Печалбата преди данъци е в размер на 166 млн. лв.

Друг любопитен факт е, че броят на служителите през 2017 г. достига 4 576 работници, като се увеличава с близо 1 000 души спрямо 2016 г., когато са били 3 631. Съответно разходите за персонал са били в размер на 49 млн. лв. за 2017 г., при 37 млн лв. за 2016 г.

ВМЗ ВМЗ

През 2017 г. приходите на „Кинтекс“ ЕАД от продажби на стоки със специално предназначение са на стойност 322,6 млн. лв., което е ръст с 304% спрямо 2016 г., което види до ръст на печалбата до 16,485 млн. лв. Миналата година са подписани договори с Министерството на отбраната на Индия на стойност 15,897 млн. долара, изпълнението на които вече е започнало. Тази година предстои подписването на нови договори за 76,477 млн. долара., става ясно още от отчета.

Най-големите търговски партньори на „Кинтекс“ ЕАД са Индия и Алжир. Работата на индийския пазар се осъществява в условията на силна конкуренция от страна на западноевропейски и руски производители на военна продукция, които развиват усилена иновативна дейност, пише в доклада на компанията. През 2017 г. Кинтекс реализира износ за Алжир на стойност 52,944 млн. долара. По-малки количества военна продукция са изнесени за Етиопия (615 хил. долара), и Бангладеш (266 хил. долара).

Приходите за 2017 г. на авиоремонтен завод „Авионамс“ възлизат на 27,9 млн. лв., докато за 2016 г. са били 5,3 млн. лв. Печалбата от обичайната дейност за миналата година е в размер на 4,7 млн. лв., а през 2016 г. дружеството е било на загуба с 1,6 млн. лв. Счетоводната печалба за миналата година е 1,8 млн. лв.(при загуба от 1,7 млн, лв. за 2016 г.), а платеният корпоративен данък е за 184 хил. лв. Печалбата след данъци е 1,67 млн. лв. за 2017 г., при 1,77 млн. лв. загуба за 2016 г. Компанията обаче задлъжнява повече през миналата година. За цялата 2017 г. задълженията възлизат на 25,6 млн. лв., докато през 2016 г. те са били в размер на 20 млн. лв. Според отчета ръста в задълженията се дължи на договора от 2016 г. за ремонт и модернизация на вертолетите Ми-8 и Ми-17.

Приходите от дейността на развойното дружество „НИТИ“ през 2017 г. са в размер на 3,15 млн. лв., като малко над 3 млн. лв. са от продажба на продукция. 

От данните е видно, че приходите от продажби от основната дейност са се увеличили значително. Това е в резултат на пазарното ориентиране към нови дейности, както и на производството и реализацията на основно за дружеството изделие. Увеличението в другите приходи произтича от продажбата на залежали активи – от една страна, и отчетено получено финансиране по Европейска оперативна програма – от друга, се посочва в отчета.

За 2017 г. дружеството отчита счетоводна печалба в размер на 73 хил. лева, като след преобразуване за данъчни цели, същото отчита облагаема печалба в размер на 110 хил. лева с дължим корпоративен данък в размер на 11 хил. лева. За 2016 г. дружеството отчита счетоводна печалба в размер на 31 хил. лева, като след преобразуване за данъчни цели, същото отчита облагаема печалба в размер на 44 хил.лева с дължим корпоративен данък в размер на 4 хил. лева. През 2018 г. се очаква дружеството да разкрие нови работни места с цел обезпечаване на „възроденото” си производство, както и да продължи с „подмладяването” на състава, като същевременно запази високото образователно и квалификационно ниво. През 2017 г. „НИТИ“ са сключили сделки с „Кинтекс“ ЕАД, „ВМЗ" ЕАД, и „Държавната консолидационна компания (ДКК) на обща стойност 1,6 млн. лв. Дружеството разполага със земи и сгради за 1,87 млн. лв.

Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Имайте си едно на ум, предстои да ви свалят и последните кожи, защото парите са откраднати, балона е все по-надут, а приходите все повече не стигат, ще става и по-зле, защото както казах нормалните хора които да работят в тази прогнила, разграбена *** ще стават все по-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Иначе в *** поредният абсурд е, че от КЕВР се оправдават за вдигането на цените на ток, вода и всичко от 1 юли с вдигането на цената на петрола, когато петрола падаше цените на тока и водата защо не падаха, до 2030-та един град смехономика, след 2030-та ромите ще им плащат данъци, сметки, такси, ще внасят осигуровки и ще правят псотоянно бизнес на светло, тази държава е мъртва, предстои да го видите, особено след като балончето от заеми и еврофондове изгърми, а до 2025-та по-голямата част от малкия и средния частен бизнес фалира, те няма да може да издържат тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, разходите ще изпреварват приходите, предстои да го видите, 100% е сигурно вече, че България ще загине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Затова предстои да страдате. Това което стана в Близкият изток няма да мине без последствия, няма да има трети етаж на кретено-масоно капитализма в Близкият изток, този градеж, заедно с всичките им други. плюс тях самите, ще отидат подяволите, там където им е мястото. Мултиизмерни космически процеси за смяна на парадигмата, искате да живеете по-добре, но не правите нищо, че да живеете по-добре, това което сега се прави в момента в света и начина по който функционира тази *** цивилизация води само и единствено до самоунищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Някои на мен ми разправяха да отида на психиатър, а не трябва ли вие да отидете на психиатър, защото подкрепята система, идеология и хората които стоят на върха на пирамидата, които създадоха всички войни досега, не са ли те и вие за психиатър, че им се водите по акъла? Жалки сте като цивилизация, абсолютен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Предстои да страдат за всяка една ракета или бомба прозиведена или взривена на тази планета! Сегашната парадигма ще бъде заличена завинаги, само гледайте, така или иначе друго не може да направите, колкото повече се съпротивлявате на промените, толкова по-грубо ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Сега планетарните изменения предстои да ви заличат, те ще заличат целият кретено-масонски капитализъм, заедно с всички кретено-масони и семействата им, заедно с всички хора, които следват тази идеология или ги подкрепят, предстои да го видите, както казвах Европа до 2030-та ще е жабешко блато, а САЩ може да ги няма на картата, не само че все по-силни урагани и климатични аномалии ще смазват географската територия на Северна Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масоните няма да спрат създаването на конфликти в Близкият изток, нещо което се забелязва чак от другия край на Вселената, така че българсктие кретено-масони производители на оръжие може да бъдат спокойни, че ще продължат да продават оръжие на терористите през С. Арабия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още