IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Секторният закон за горивата съответства на европейските правила

Трябва да има еднакви правила за всички в този сектор, казват от Асоциацията в своя позиция

10:59 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приетият на първо четене в ресорната парламентарна комисия проект на Закон за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти съответства на европейските правила. Това е записано в позицията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по повод готвените промени.

Текстовете обаче предизвикват недоволството и протестите на малките търговци на горива. Те настояват, че законът е лобистки и ще доведе до масови фалити и в крайна сметка поскъпване на горивата.

Малките играчи в бранша не са съгласни всички, които складират или транспортират горива, да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката, да представят банкови гаранции и като цяло да бъдат слагани под общ знаменател с големите вериги.

За БПГА обаче трябва да има еднакви правила за всички. "Когато става дума за законови изисквания, те трябва да бъдат общовалидни, за да се пресече всяка възможност за незаконна или полулегална търговия", е записано в позицията на организацията, изпратена до медиите.

В нея е записано още, че текстовете са били изготвени след съвместна работа на представители на различни министерства в продължение на две години. Браншови организации също са дали одобрението си на проекта за секторен закон.

Според БПГА държавата има право да поиска обезпечения, с които да си гарантират вземанията от сектора. Почти половината от цената на горивата представляват държавни вземания, коментират от Асоциацията, в която членуват големите вериги бензиностанции у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още