IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК прекрати поръчката на още 1600 машини за гласуване*

Предложените оферти надхвърлят бюджета на поръчката

12:35 | 28.09.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) е прекратила обществена поръчка за доставка на 1600 машини за гласуване, става ясно от съобщение в сайта на Комисията.

Процедурата договаряне без предварително обявление е предвиждала да се доставят машини, произведени от „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“, с инсталиран софтуер, както и транспорт и застраховка на техниката.

Поръчката на допълнителни машини е необходима заради провеждането на избори 2 в 1 на 14 ноември, като гласуването с две бюлетини ще удължи времето за вота на всеки избирател. 

В решението си за откриването на поръчката от 17 септември ЦИК съобщи, че ще покани за преговори „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“, „Информационно обслужване“ и „Сиела Норма“. Тогава Комисията посочи като максимална прогнозна стойност на поръчката 9,5 млн. лв.

„Информационно обслужване“ е предложило цена за изпълнение на поръчката 9,998 млн. лв. без ДДС, или 11,998 млн. лв. с ДДС.

„Сиела Норма“ е предложила цена за изпълнение 9,950 млн. лв. без ДДС, или 11,940 млн. лв. с ДДС.

Така предложените цени надвишават посочената максимална прогнозна стойност на поръчката.

В преговори с ЦИК и двете дружества са заявили, че предложената от тях цена не може да бъде намалена, тъй като доставната цена се определя от производителя „Смартматик“ и Комисията е решила да прекрати процедурата. 

"ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини, ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс (ИК) и със сегашните устройства". Това каза по-късно говорителят на Комисията Цветозар Томов, предаде БГНЕС.

„Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпросът. В четвъртък започваме да правим редовни брифинги и ще научите докъде сме стигнали“, каза пред журналисти Томов. 

*Новината е допълнена в 16:19 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още