IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: България трябва максимално бързо да влезе в ERM II

Няма проблем с валутния курс, категорични са Емил Хърсев и Лъчезар Богданов

10:54 | 25.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В докладите на Европейската комисия и Европейската централна банка има дадена наистина една обективна картина за страните, които искат да приемат еврото.

Това обясниха в сутрешния блок на БНТ финансистът Емил Хърсев и иономистът Лъчезар Богданов. Те коментираха какво се случва с България и с другите страни, които искат да влязат в еврозоната.

За стабилността на валутния курс Хърсев посочи, че това условие е изпълнено от 20 години в България и в момента означава само, че не сме гласували да влезем в ERM II.

„Не може да упрекнеш някой, че не е изпълнил нещо, защото той няма възможност да го изпълни“, добави той и заяви, че трябва максимално по-бързо да влезем в „чакалнята“.

Богданов обясни, че „чакалнята“ за еврозоната е, за да се покаже дали ще има проблеми с валутните курсове.

„Но то идиот трябва да си, за да видиш, че еврото не мърда и със стотинка“, добави Емил Хърсев.

„Логично е страна като България, която има устойчива стабилна фискална политика, политика, която с валутния си борд, дава ясен сигнал, че това е макроикономическа котва, да е член на еврозоната“, каза още Лъчезар Богданов. – Не може да упрекнеш някой, че не е изпълнил нещо, защото той няма възможност да го изпълни.“

Коментарът на експертите е дни след като Европейската комисия публикува доклад за конвергенция, който разглежда напредъка на страните по пътя на еврото. Според документа единственото условие, което разделя страната ни от членството, е критерият за обменния курс.

България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането ѝ в еврозоната. Тя спазва изискванията, свързани с ценовата стабилност, с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още