Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансовият министър остава твърдо против диференциран ДДС

С корекции в тавана на пенсиите ще се премахне несправедливостта във формулата, смята Владислав Горанов

Финансовият министър остава твърдо против диференциран ДДС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Оставам непреклонен за диференциран Данък добавена стойност (ДДС). Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод настояване от различни браншови съюзи и организации за по-ниско облагане на хляба от сегашните 20%. 

Още по темата

„Така е записано в данъчните закони, ако се направят промени, ефектите ще са краткосрочни, и само ще се обърка данъчното законодателство“, подчерта той.

Горанов се надява, че с корекции в тавана на пенсиите ще се премахне несправедливостта във формулата и съобщи, че се обсъждат промени в тази посока.

Анкета

Трябва ли да има промяна на ДДС

Коментирай

„Действащото законодателство предвижда увеличаване на тавана на сегашните пенсии и отпадане при новоотпуснатите пенсии“, посочи финансовият министър.

"Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, натрупани от отменения Закон за пенсиите през Кодекса за задължителното обществено осигуряване до безбройните изменения в Кодекса за социално осигуряване, изчезнат. Тогава можем да говорим за премахване на тавана на пенсиите, защото той съществува, за да премахне несъвършенството на пенсионната формула и използването на относително кратки периоди, които разкъсват връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия". каза Горанов.

"Опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне напълно таванът за всички, най-вероятно това няма да е възможното решение за 2019 г., заяви Горанов и отново повтори, че основният мотив за подобно решение са натрупаните изкривявания в пенсионната формула.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
7
 
8
sdar до: vankata89
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Мен ако питаш, най-добре си беше като нямаше ДДС. Имаш ли представа колко е разхода за администрирането на ДДС-то, който е най-трудоемкия данък спрямо всички останали?
Затова последните години все повече страни отчитат ДДС-то на 3-месечна база, да се намалят разходите. Добре че у нас труда е почти на ангария, че не ни дреме колко било трудоемко.
3
 
4
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Една интересна идея е ДДС-то да се намали значително като процент но държавата да не връща пари на никой. Така би се прекратило практиката с източването на ДДС.
1
 
6
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
най-добре за всички ще е да се намали ДДС върху ток, вода, парно, природна газ това ще е с най-голям ефект за всички
2
 
16
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Като се намали ДДС на основни стоки за потребление, хората ще могат да купуват други стоки - не от първа необходимост, и пак ДДС-то ще бъде събрано като обща стойност. Разликата е, че повече хора ще увеличат покупателната си способност и евентуално, макар и малко - жизненият си стандарт.

А това с измамите за ДДС-то... ми то сега като не е диференцирано пак си крадат. Я зърно, я горива....

Там въпроса е във волятата на някои политици дали искат да прекъснат порочните практики да правят "чадъри" и дали контролните органи ще почнат да работят...
3
 
11
 
4
sdar до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ти това сериозно ли го вярваш? Ами кво праим с туризма и неговия нисък ДДС, там няма ли предпоставки? Има, ама е бизнес на дадени хора, нали?
То преди десетина години нали искаха да борят измамите, ако помните имаше наши гениални идеи които дори бяха въведени, като ДДС сметката, например ...
Абе блаженни са вярващите, причините всички ги знаем, но никой не ги казва.

Още от Бюджет и финанси
Вложенията на инвестиционните фондове през 2018 г. растат с над 9%