IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГИТ е проверявала 24 пъти фирми, разследвани в белгийската преса

Работодатели изпращали в чужбина работници, без да им плащат за положения труд, установили контролните органи

16:33 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда е проверявала 24 пъти седем свързани фирми, които са станали обект на журналистическо разследване в Белгия заради използване на нерегламентирани практики при осигуряването на работа.

Работодатели изпращали в чужбина работници, без да им плащат за положения труд, съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Част от тях са по искания на Белгийската федерална обществена служба по въпросите на заетостта, труда и социалния диалог, постъпили чрез заявка през Информационната система на вътрешния пазар (IMI). Други са по сигнали на потърпевши и проверки за изпълнение на дадени предписания за отстраняване на нарушения.

Контролните органи от Белгия са поискали девет пъти различна информация за някои от дружествата, която им е била предоставяна своевременно от Инспекцията по труда.

При проверките в седемте фирми през годините са констатирани нарушения, свързани с нерегламентираното командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, като заплащане на възнаграждения под минималното за приемащата държава, нерегламентирани удръжки, незаплащане с увеличение на положен труд на официални празници, работен ден, по-дълъг от законоустановения за Белгия.

Установено е, че хората са изпращани без предварително да бъдат информирани за минималните условия на труд.

Контролните органи са установили, че за всяко нарушение са предприемани принудителни административни мерки, а за някои е търсена и административно-наказателна отговорност.

В резултат на предприетите от Изпълнителна агенция ГИТ мерки, както и заради промененото законодателство, работодателят е представил документи, от които се разбира, че фирмите са преустановили порочната практика да удържат суми за храна и нощувки.

На някои работници, за които е установено, че не са им изплатени обезщетения за неизползван отпуск и възнаграждения за работа на официални празници, вече е платено, обясниха от ГИТ.

От там уточниха, че командированите вече се информират предварително за условията на труд в приемащата държава.

Веднага след публикациите в белгийската преса от края на май, според които през различни български фирми, управлявани от едни и същи лица, в Белгия се командироват в разрез със закона работници за осигуряване на грижа на възрастни хора в домовете им, е започнала нова проверка в споменатите дружества.

Към момента проверката продължава. По инициатива на Инспекцията по труда проверката се извършва съвместно с НАП.

ГИТ напомня на търсещите работа в чужбина, че е сигурен сигнал за измама, когато осигуряващите работа избягват лична среща или среща в офис, държат комуникацията да е само онлайн. Изискват суми за различни такси и услуги и не издават документи за тях. При командироване сигнал за измама е, когато командироващото предприятие не развива идентична дейност в България, а веднага след сключването на договора командирова в чужбина.

От трудовата инспекция препоръчват на хората, търсещи работа да не подписват документи на език, който не разбират или с чието съдържание не са съгласни, тъй като след това правата им не могат да бъдат защитени.

Независимо от начина на изпращане, кандидатите да се трудят в чужбина трябва да бъдат предварително запознати от работодателя с минималните условия на труд и заплащане в приемащата държава, за дните на официални празници и др.

От ГИТ съветват хората да не заминават преди да са сключили трудов договор, а при командироване – допълнително споразумение към договора, в които да са описани всички условия, при които ще се работи.

Договорът, както и споразумението, трябва да бъдат на език, който търсещият работа разбира.
Най-често се използват двуезичните документи. При необходимост е важно наетият да може да представи информация за този, който го изпраща, както и за работодателя и обекта на контрол в приемащата държава, коментират контролните органи. Инспекторите напомнят, че често наетите не знаят къде точно и при кого работят, поради което при сигнал ГИТ не може да уведоми местните контролни органи, за да извършат проверка.

Предприятията, които осигуряват временна работа, и фирмите посредници подлежат на регистрация в Агенцията по заетостта, на сайта на която могат да се видят фирмите с действаща регистрация, както и тези с отнета такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още