IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в България достигна над 5-годишен връх през октомври

Месечната инфлация през десетия месец на годината е 0,7%, докато на годишна база тя достига ниво от 3,7 на сто

12:32 | 14.11.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Годишната инфлация в страната достигна над 5-годишен връх през октомври, ускорявайки се до 3,7% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за въпросния месец. Равнището е най-високо от март 2013 г.

Месечната инфлация за октомври достига ниво от 0,7 на сто.

Тенденцията се наблюдава вече няколко поредни месеца и определено действа като „аларма“, защото именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа „под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК.  

Средногодишната инфлация за периода ноември 2017 – октомври 2018 г. на годишна база е 2,8%.

Публикуването данни от НСИ показват, че най-голямо повишение на месечна база има при категориите облекло и обувки (8,2%), развлечения и култура (4,7%), жилища, вода, електроенергия, гази и други горива (0,8%), разнообразни стоки и услуги (0,6%) и алкохолни напитки и тютюневи изделия (0,2%).

В категориите хранителни продукти и безалкохолни напитки, жилищно обзавеждане, ресторанти и хотели и здравеопазване цените остават на равнището от септември.

При транспорта, съобщенията и образованието се забелязва леко повишение с 0,1 на сто.

НСИ НСИ

През октомври 2018 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените има при облекло (8,1%), обувките (8,7%), централно газоснабдяване (8,4%), газообразни и течни горива за битови нужди -съответно с 2,1 и 4,7%, въглищата (1,0%), дървата за отопление (1,9%).

Топлинната енергия за подгряване на вода също поскъпва със 7,1%, докато дизеловото гориво отчита ръст в цената с 3,6%, а автомобилният бензин клас А95H - с 3,3%.

Поскъпват още газът пропан-бутан за ЛТС - с 3,3%, метанът за ЛТС - с 2,9%, продуктите за лична хигиена - с 1,9%, козметичните продукти - с 1,1% и други.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано най-голямо намаление на цените при международните полети - с 33,3%, услугите по краткосрочно настаняване - с 6,3%, и други.

През октомври 2018 г. цените на лекарските и на стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0,4 и 0,2%, а цените на лекарствените продукти са се намалили с 0,1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за октомври спрямо базата от 2015 г. е 103,55%.

ХИПЦ за октомври спрямо септември е 0,2%, а сравнен с октомври 2017 г. той достига ниво от 3,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
на кредитирането му се вижда краята държавната хранилка,тя е вечна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
rover
преди 5 години
ФЕД и ЕЦБ не смеят да направят това, ти от ,,нашите" го искаш. След количествените улеснения всичко е изкривено, като тенеке над силен огън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
krasus
преди 5 години
Сега е най тегаво от 10 години насам. Хем има инфлация ,хем лихвените проценти са ниски и не носят доходност от бизнес ,инвестиране и тн .Вървят единствено жилищното кредитиране и потребителските кредити ,за покупка на *** ,които се обезценяват. А щях да забравя еврофондовете и държавната хранилка. Извинете :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Сигурно ако постигнем инфлация от 1000000% като във Венецуела ще се чувстваш напълно щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
Whitestar
преди 5 години
Би трябвало да се използва лихвения процент за овладяване на инфлацията. Нашите не смеят да го докоснат заради банките и валутния борд. Послушковци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
И да му се вдига цената в момента, в който си се бръкнал да плащаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
ГРОБ-арските *** са мноооооо нагли!Няма да е лошо цял живот до каквото и да се докоснеш, да му се вдига цената в името на Светлото бъдеще.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 24
s3
преди 5 години
Изобщо не е лошо постижение, 3.7% е много добър резултат при положение че другите държави се мъчат с всякакви средства да постигнат поне 2% инфлация. Нека ЕК да признае постижението ни, така както вчера призна и останалите ни постижения в доклада си. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още