IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Държавният дълг не е пряк инструмент за въздействие на икономиката

От БСП внесоха искане за детайлни разисквания за политиката по управление на държавния дълг

14:39 | 08.12.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавният дълг не представлява пряк инструмент за въздействие на икономиката, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол. Изказването му е в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев, свързан със състоянието и управлението на държавния дълг.

Той е на мнение, че има влошаване на детайлни показатели на дълга. „Искаме да видим какво правим с дълга, защото други страни използват част от държавния дълг, за да си стимулират икономиката. По-голямата част от държавния фискален резерв се намира на депозит в БНБ. Този резерв е почти три пъти по-голям от изискуемия, но каква е доходността от тези депозити за Министерството на финансите, за бюджета на България. Тези 11 млрд. лв. колко носят като приходи, защото разходите са около 2-3% плащания по лихвите на новите заеми“, подчерта Гечев.

„Покриването на предстоящите по-големи плащания по външния дълг се осигурява чрез поддържане на високи нива на фискалния резерв, съчетани с политика на стриктна бюджетна дисциплина и методи за повишаване на събираемостта”, обясни от своя страна Горанов.

Според него емисионната дисциплина на държавата е насочена към изглаждане на съществуващия погасителен профил на държавния дълг в рамките на съществуващите и прогнозирани пазарни условия.

Горанов е категоричен, че всички действия по управлението на дълга се реализират в изпълнение на основните правила на фискалната политика и припомни, че през 2016 г. страната ни бе отличена от авторитетното списание Global Markets с наградата за най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг. 

„Онези 2 млрд. лв., които изтеглихме през 2016 г., за радост не се наложи да бъдат използвани като буфер във връзка с преминалия стрес тест и оценката на качеството на активите на финансовата система. Те останаха и с част от фискалния резерв и с тях се погасиха 950 млн. евро през лятото на 2017 г. затова се вижда и тенденцията за намаление на размера на държавния дълг“, обясни финансовият министър.

Междувременно от БСП внесоха искане за детайлни разисквания за държавния дълг. По време на парламентарния контрол Румен Гечев предаде списък с 62 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол.

Горанов отговори и на въпрос на депутата от БСП Николай Тишев относно доклад от директорa на дирекция "Контрол" при Териториална дирекция на НАП Бургас и извършени въз основа на доклада ревизии на съдии, разглеждали дела по жалби срещу принудителни административни мерки, и техните семейства и адвокати, участвали в производствата.

Според финансовия министър предложението на шефа на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас Пенка Жекова да бъдат проверявани избирателно съдии, отменили наказателни постановления на данъчната администрация, е „емоционална оценка“, а самата селекция на проверяваните не съществува като процедура в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 

Припомняме, че преди 2 седмици Висшият съдебен съвет изиска доклада на Жекова във връзка с искането ѝ да се променят вътрешните процедури и да се разреши да се прави подбор на съдии от административния съд, адвокати и счетоводители, обслужвали наказани от агенцията хора и фирми, както и членове на семействата им.

Според Горанов обаче докладът е безпредметен. „Емоционални оценки на служители не са основание за извършване на селекция“, каза той, като уточни, че на териториалната дирекция в Бургас не са възлагани контролни производства на съдии и техни семейства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Не разбирам какво на Вас не е ясно?Няма тайна. Моля представи сегашното прилагане на парите и ще Ви посоча грешката, която се допуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Винаги съм представял, че спрямо системата със златни пари, системата с незлатни пари е ПО-ПОЛЕЗНА.Това е основата сега държавите да ползват незлатни пари.Ползването на незлатни пари е ПРАВИЛНО.Сега проблемът е, че държавата е с прилагането на незлатни пари без официална защита срещу вредното влияние от липсата на пълна стойност на незлатните пари.Необходимото подобрение е прилагането на официална защита срещу вредното влияние от липсата на пълна стойност на незлатните пари.Истината е, незлатните пари могат да се ползват както "без", така и "с" официална защита срещу вредното влияние от липсата на пълна стойност на незлатните пари.Същината на допусканата грешка е ползване на незлатни пари без официална защита срещу вредното влияние от липсата на пълна стойност на незлатните пари.Сега тази грешка е водещият причинител за сегашните актуални вреди.Навярно разбрахте, че за да има условия за устойчиво развитие не трябва да се връщаме в миналото, а трябва да се осъществи подобрение на сегашното управление на паричната система с незлатни пари.Тази грешка е налична, защото обществеността не знае за нея.Днес най-важната обществена потребност е прекратяването на тази държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 6 години
златото ш парите е по-голямото зло!вече написах за голямата депресия, това че не сме били родени за да я видим, не ознаяава че трябва да я отричаме и да не знаем какво става при златни париАко все още бе така може би сега щахме да откриваме мобилните телефони и преносимите компютрии лид дисплейте и около 50% от всички хора щаха да бъдат миньори и земята щеше да е прилича на кашкавал с дупки. С 2 депресии по 5 години и 4 милиарда вместо 7 и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Само че, ако парите бяха златни, светът нямаше да влезе в 2008 г. Златото задълбочава кризите, но и в същото време възпрепятства влизането в тях. Кое е по-малкото зло в сравнение с днешната ситуация на фиатни пари- едва ли някой може да каже. Подобна количествена оценка не е по силите и на др. Митев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 6 години
Доколкто разбирам твоето виждане за решението с всички пробеми в икономиката са свързани с връщането ни в миналото с около 100 години. Т.е. липсата на златно покрите върху парите ли е проблема според теб?Ако е така, то не е премахнато случайно! В Англия го прмахват преди САЩ, защото ограниченото коли чество на злато ограничава паричното предлагане. Ти прдставяш ли си какво би станало ако парите имаха златно покрите през 2008? Блгодарение на липсата на покритие света премина през рецесията за 4 и 5 тримесечия, ако парите бяха "златни" 2008 щеше да е Депресия и щеше да трае години и много хора щаха да умрат от глад. И не казвай че при "златни" пари е нямало да се стигне до там, защото се е стигало 1930 вече и това е причината за отмяната им!Ти си прав. че както всяка система има позитиви и негативи, така е и с необезпечените пари, но това е много по малкото зло. Вече започват опити като биткоин и др. и според мен натам е по добре да правиш анализи. На бъдещето отколкото на миналото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, ти си имаш една мантра и само нея си я повтаряш - за неправилното прилагане на парите. От тази мантра нищо не става ясно. Това би могъл да изрече и някой автор на приказки, от които поуката е - прилагайте правилно парите. Тук дискутираме, малко се и похейтваме, но общо взето всеки казва по нещо, от което друг пък може да почерпи мисъл или опит. От твоята мантра струи повик за здрав сън. Може би е полезна за вечерно време, но по това време на деня звучи необичайно. Каква е тази голяма съкровищна тайна за парите, дето си открил, може да знае само Али Баба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Истината може лесно да се установи.Необходимо е да направите изследване за полезно държавно управление при стопанство с незлатни пари. При такова изследване ще получите резултатите, с които сега не сте съгласни.Ако не сте съгласни с тези резултати, с какво сте съгласни?Аз направих такова изследване. Необходими ми бяха 40 години, ала все пак съм първи в света с тези резултати.Освен моето, друго изследване в света по този въпрос няма.Вие какво изследване ползвате за знания по този въпрос?На каква база правите преценка на резултатите от моето изследване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
А истината Митев не е и в твоя телевизор и в твоите прозрения ама карай да върви... като нямаш акъл да се усетиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Важна е истината.Ако не бяхте прочели написаното от мен, нима щяхте да знаете истината за водещият причинител на актуалните злини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Съответните кражби и прояви на корупция са криминални прояви. Ако има факти за такива, то се процедира по установения ред.Водещият причинител за сегашното развитие на потенциал за дългови кризи е неправилното държавно прилагане на парите.При условия на тази държавна грешка всички сме със съдба на жертви. Това, че някой се оправдава с някакви кражби или прояви на корупция, то е защото той не вижда или не иска да види истината, че живее при условия на допусканата държавна грешка.Вие познавате ли някой, който да защитава правилността на сегашното прилагане на парите?Аз не познавам такъв.Реално няма някой, който публично да защитава сегашното държавно прилагане на парите, което е по прототип създаден от Джон Лоу през 1716 г.В същото време, когато няма някой, който да защитава с вековна история неправилно държавно прилагане на парите, а има такива, които не желаят да признаят истината.Моето мнение е публично достъпно:http://audiobookbg.com/produkt/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be-%d0%ba%d0%bd/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още