Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Изпълни ли плоският данък своята цел?

След премахнане на прогресивното облагане приходите в бюджета се увеличиха с 1 млрд. лв., твърди Людмила Елкова

гледано: 2509   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Винаги може да се говори за промяна на данъчната система, но е важно да е ясно защо и как се прави. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Людмила Елкова бивш заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски.

Елкова е била и директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерство на финансите по времето, когато Орешарски оглавяваше ведомството. Тя отговаряше за данъчната политика през 2007 г., когато бе взето решение за въвеждане на плоския данък.

Според нея ежегодните радикални промени са пагубни за бизнеса. „Когато се въвеждаше новият данък, идеята беше да отпаднат облекченията и намаленията, да няма необлагаем минимум, да бъде с максимално широка база и ниска ставка“, припомни Елкова. Тя обърна внимание, че не е задължително плосък данък да означава най-нисък данък.

„Данъчната система може да бъде променяна. В България имаме по-високи данъци и различен модел на облагане. Имаме различни нива, имаше пропорционално облагане, имаше скала, преди въвеждането на плоския данък ставките бяха 22-24% и очевидно е възможно“, добави още тя. 

Още по темата

Според Елкова въпросът за такива драматични промени е какъв проблем е идентифициран към настоящия момент. Когато се твърди, че има драматична обществена промяна и има нужда от смяна на системата, тази промяна е възможна. На първо място обаче трябва да бъде дефиниран проблемът. Трябва да се погледне за кого е добра тази промяна и да се обсъди спокойно.

„Ако говорим за социално неравенство и смятаме, че това е голям проблем и продължава да расте, след което се опитаме да го изравним с инструмент по доходно облагане – това може да сработи. Данъчната тежест трябва да се запази до някакво ниво, вероятно средна работна заплата или малко над нея, после да се увеличи за тези, които смятаме, че са истински богати“, каза още Елкова. 

Данъците винаги се въвеждат с фискална цел и изпълняват фискални задачи. Абсолютна спекулация е, че с въвеждането на плоския данък са спаднали приходите в бюджета, напротив, те се увеличиха значително – с близо 1 млрд. лв.

Хубаво е и да се помисли защо регулярно се поставя в общественото внимание промяната на „десятък“, коментира още Елкова.

Вижте още във видеото.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са във фокуса на седмицата