IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените на 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити

Средната сума на заявките расте с 12% и достига 5700 лв., показва най-новото прочване на БНП Париба Лични Финанси

15:35 | 05.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БНП Париба Лични Финанси</em></p>

Снимка: БНП Париба Лични Финанси

Дамите на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити. Средната сума на техните молби е 7030 лева.

Това показва най-новото проучване „Потребителският кредит на българина“, направено в периода периода ноември 2017 г. – април 2018 г. от БНП Париба Лични Финанси.

Тази констатация е знак, че българските жени имат важна роля при вземането на решенията за кредит в семейството, коментират в прессъобщение от кредитната институция.

Като цяло, хората от възрастовата група 40-49 кандидатстват за най-висока средна сума, която е 6782 лева. Вероятно те са с най-голяма покупателна сила и доходи в България.

Друга важна тенденция е, че в последните шест месеца средната сума на молбите за потребителски кредити расте с 12% в сравнение с година по-рано и достига 5700 лева.

„Ръстът на средния размер на молбите за потребителски кредити показва, че доходите на хората нарастват и че те са готови да потребяват повече. Тази тенденция се потвърждава и от голямото ни проучване „Observatoire“, което показа, че 35% от българите очакват покупателната им сила да се увеличи“, коментира управителят на БНП Париба Лични Финанси Жозе Салойо.

Дамите финансират семейни тържества и обучения

В периода от ноември 2017 г. до април жените на възраст 40-49 са подавали заявки за потребителски кредити с най-висока средна сума – 7030 лева. Това показва, че те имат важна роля в семейството при вземане на решение за кандидатстване за потребителски кредит, както и че се повишават доходите им, което им позволява да плащат по-високи месечни вноски.

Дамите кандидатстват най-често за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения, пари в брой и покупка на обзавеждане. Те имат думата при решенията за освежаване на дома и управлението на семейния бюджет. За мъжете това също е цел, затова се наблюдава относително равенство между броя на молбите, подадени от мъжете и от жените.

От друга страна, има много голяма разлика в броя на запитванията за кредит за финансиране на проекти като семейни тържества, където 62,3% от молбите са подадени от дами. На втора позиция сред целите на кредитите е лечение с 60,53% от молбите, а на трета са кредитите за образование – 57,12% от молбите.

Мъжете търсят финансиране за покупка на кола

Мъжете кандидатстват най-често за потребителски кредити за финансиране на ремонти на коли, като са подали 79,5% от заявките за такива проекти. На второ място при господата е покупката на употребяван автомобил – 70% от молбите.

Като цяло няма значителна разлика между броя на заявките за потребителски кредити, подадени от мъжете и от жените. През последните шест месеца 53,1% от заявките са подадени от мъже, а 46,9% - от дами.

Хората на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големи потребителски кредити. През последните шест месеца техните запитвания са на средна стойност 6782 лева. Изненадващо е, че на втора позиция по този показател са клиентите на възраст 50-59 години, които кандидатстват за кредити със среден размер 6560 лева. Възрастовата група 30-39 години кандидатстват за средна сума от 5902 лева.

Близо 75% от молбите са за ремонт, обединяване на задължения и покупка на кола. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 5 години
Статистиката единствено показва, че жените между 40-49 си нямат хал хабер от лични финанси и ползват потребителски кредити за да се наложат над мъжете си относно *** разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още