IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП раздаде 22,2 млн. лв. за подкрепа с оборотен капитал

До края на седмицата предстои да бъдат одобрени за подкрепа и дружествата, подали заявления през изминалата седмица

13:37 | 27.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До момента 2223 фирми са получили плащания в размер на 22,2 млн. лв. по програмата за подкрепа с оборотен капитал, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). 

Investor.bg припомня, че до изтичане на крайния срок (21 януари) заявления подадоха общо 8100 фирми, като в последния ден от кампанията кандидатстваха над 2 хил. компании.

Дружествата, получили средства до момента, са преминали автоматизирана софтуерна проверка, която сочи пълно съответствие на посочените в заявленията данни с наличните в НАП.

До края на седмицата предстои да бъдат одобрени за подкрепа и дружествата, подали заявления през изминалата седмица, за които след автоматизирана проверка има пълно съответствие на данните, допълват от НАП. Списък на одобрените до момента кандидати се съдържа в заповед на изпълнителния директор на НАП, достъпна на сайта на приходната агенция.  Дружествата, за които предстои да бъдат одобрени за подкрепа, ще бъдат включени в нова заповед до края на седмицата, уточняват данъчните. 

На останалите предприятия, кандидатствали за финансова помощ, които не са включени в заповедите, се извършват допълнителни проверки от инспекторите по приходите в НАП, като при необходимост от тях ще бъдат поискани допълнителни уточнения чрез системата ИСУН по електронната им поща.

Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лв., припомнят от НАП. Програмата за подкрепа чрез оборотен капитал е с бюджет от общо 156 млн. лева, от които малко над 132 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране.

По нея ще могат да бъдат покривани текущи разходи, сред които и за заплати, обясниха от приходната агенция. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата няма да получат и предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия. Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

Помощ по тази схема ще могат да получат микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още