IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неконкурентният пазар позволява на доставчици на горива да държат висок марж

Ако има увеличение в цените на храните и услугите заради горивата, то ще е минимално, прогнозира Мартин Владимиров

18:26 | 11.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на горивата у нас поскъпнаха осезаемо само в рамките на месец. По традиция те се увеличават в началото на летния сезон, но тази година разликата е с 20 до 30 стотинки за литър спрямо миналата година, показва справка на БНР. 

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира по националното радио, че икономическата обосновка на това поскъпване се крие в рязкото поскъпване на суровия петрол на световните пазари, санкциите върху Иран и кризата във Венецуела.

„Скокът в цените на горивата даже се забави повече, отколкото обикновено се забавя в България. Наистина, гражданите са прави, че промяната нагоре е много по-рязка и по-бърза, отколкото промяната надолу. Причините за това са две. Едната е, че в бранша в целия свят забавянето на цената надолу се дължи на желанието да се извлекат максимални печалби. В България пазарът не е много конкурентен, което позволява на основните доставчици на крайни клиенти да държат един по-висок марж за по-дълго време“, посочи Владимиров.

Областите Монтана, Враца и Ловеч са сред първенците по най-скъп бензин и дизел макар да не са с регионите с най-голямо потребление.

Анализаторът коментира, че два фактора определят цените у нас – конкуренцията от по-малки снабдители на местно ниво и трафикът на автомобили.

„Вероятно причината е в структурата на пазара. Разбира се, не трябва да говорим популистки и да казваме, че няма никакви малки играчи, но те са притиснати до стената заради изключително високата административна тежест и всякакви други изисквания“, каза експертът.

Според Владимиров поскъпването на горивата ще се отрази и върху другите стоки особено в хранително-вкусовата промишленост и в транспортния сектор, но той не очаква рязък скок на цените в тях.

„Спекулира се с това много често. Няма да се учудя, ако банковите организации излязат със становище, че и сега това ще доведе до увеличение на цените. Разбира се, те са афектирани, защото техните разходи нарастват, но тъй като търсенето е еластично в тези сектори, те не могат да си позволят цялото увеличение в цената на горивото да се прехвърли върху крайните цени на стоките. Очаквам да е доста по-минимално увеличението, ако изобщо има такова“, прогнозира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията.

Той смята, че високите цени на суровия петрол стимулират производството на шистов петрол в Съединените щати и „този добив реално може да понижи цената, която да се върне в рамките на 60-70 долара, която беше устойчива в продължение на половин година“.

По думите на Владимиров, ако Венецуела изпадне в гражданска война или САЩ обявят война на Иран, е възможно цените да се повишат до около 100 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още