Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Никола Янков: Развитие по темата ERM II до края на годината няма да има

България изпраща лош сигнал с отлагането да кандидатства за валутния механизъм на обменните курсове, смята управляващият партньор в "Експат Капитал"

гледано: 2395   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Няма нови правила и процедури за присъединяване към ERM II и банковия съюз. Просто България трябваше да вземе решение за подаване на документи, което беше обявено месеци предварително.Това е мнението на Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал" и бивш заместник-министър на икономиката, изказано в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира перспективите за членство на България в еврозоната и другите интеграционни иницитиви на ЕС като банков съюз и съюз на капиталовите пазари и заяви, че всички граждани и икономически субекти в нашата страна са засегнати от това, че управляващите не са взели решение и няма действия за кандидатстване за влизане във валутния механизъм на обменните курсове (ERM ІІ).

Още по темата

„Всички го чакаха – нашите партньори в чужбина и Европейската централна банка го очакваха. Резултатът от невземането на това решение породи големите заглавия от тази сутрин, че България се отказва от еврозоната. Отлагането в неопределено време в бъдещето означава всъщност отказ. В момента много хора в Западна Европа си отдъхнаха, че няма да им се наложи да преговарят с България по тези теми. Просто им решихме проблема, като сами се отказахме от състезанието“, посочи финансистът.

Според него не може да се очаква развитие по тази тема до края на годината.

„Очевидно на правителството не може да се има доверие за всяка обявена инициатива с крайни срокове – това нещо просто не се случва. Аз лично не очаквам нещо конкретно да се случва оттук нататък. Бих искал нещо да се случи, но нека сме реалисти“, категоричен е Никола Янков.

Финансистът смята, че преговорният процес не трябва да е „таен, тихичък и спокоен, защото засяга всички в България, за да се знае кой с кого говори“. 

Каква процедура трябва да следва държавата, за да влезе в ERM ІІ? Какви са основанията за отлагане на кандидатстването за членство във валутния механизъм на обменните курсове и в банковия съюз? Отдалечава ли се България от интеграционните процеси в Европа?

Вижте повече във видеото

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
11
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Поне да излязат и да кажат "в разговорите се казаха такива и такива неща", а не, че водят тихи преговори, в които сякаш някой ги бие през пръстите. Всеки народ заслужава да знае какво и как се преговаря по нещо, което го засяга. Критериите за икономически, но одобрението е политическо, затова е важно да хвърлят светлина върху преговорите. Толкова ли е грешно да си информираш суверена, за преговорите, които водиш?!
2
 
5
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тъжен факт. Жалко, че пак се отказахме от битката. Може би управляващите са преценили, че нямат необходимия ресурс от подкрепа. Това "несанкционирано отгоре" подаване на заявление за чакалнята на еврозоната вероятно щеше да донесе доста изпитания и трудости както за управляващите, така и за нас останалите.
1
 
10
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Респект, г-н Янков!
1
 
7
 
5
Mohave _ до: khao
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Именно , разочарованието сега показва простодушието на вярващите .
2
 
10
 
4
khao до: lyusien
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
а кога е могло да се вярва, че явно съм го испуснал тоя момент ... моля те, припомни ми ?

Още от Бюджет и финанси
Ръстът на заемите от компаниите за „бързи кредити“ се забавя трето тримесечие