IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Парламентът прие редуцираната актуализация на бюджета на НЗОК

Здравната каса ще разполага с допълнителни 105 млн. лв. до края на годината

17:52 | 10.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA OLIVIER HOSLET</em></p>

Снимка: EPA OLIVIER HOSLET

След два дни изтощителни разисквания по новата план-сметка за здраве парламентът прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В крайна сметка без повече дебати депутатите одобриха редуцираната актуализация на бюджета на НЗОК, към който се насочват допълнителни 105 млн. лв., а неразчетените предложения за допълнителни разходи отпаднаха.

Парламентът одобри приходи и трансфери по актуализирания бюджет на НЗОК от 5,446 млрд. лева и също толкова разходи. В Закона за бюджета на НЗОК досега беше записано, че приходите и трансферите са в размер на 5,341 млрд. лева.

Именно извънредните разходи станаха ябълката на раздора, като предложенията дойдоха от различни партии. Снощи бяха приети две почти идентични предложение на ДПС и "Демократична България", които увеличават допълнително бюджета на НЗОК с 28,6 млн. лв., а с това на БСП  - с над 43 млн. лв. 

Според председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански ако трябва да се вкарат всички предложения, може да се стигне до вдигане на осигурителната вноска. До това обаче не се стигна.

Постигнато е балансирано бюджетно салдо, заяви Каримански, като посочи, че не се налага увеличение на здравноосигурителната вноска, която се запазва в размер на 8%.

До необходимостта от нови изчисления се стигна, след като се оказа, че пенсиите ще се индексират от 25 декември, което доведе до 29 млн. лв. по-малко приходи в бюджета за здраве. Така допълнителните приходи за НЗОК, които трябваше да се разпределят, се намалиха до 105 млн. лв.

Тази сутрин бюджетната комисия се събра на извънредно заседание, за да изчисти окончателно сметките в бюджета на Здравната каса заради взаимноизключващи се предложения, които бяха подкрепени от пленарната зала вчера. До късно снощи депутатите хаотично приемаха предложения по здравния бюджет от различни парламентарни групи, които тотално разбъркаха първоначално изготвената план-сметка.

В крайна сметка извънредната финансова комисия успя да изготви балансиран проект за бюджет, който влезе за дебати в пленарна зала.

Окончателно бюджетната комисия предложи и парламентът одобри следните разчети.

Парите за първична извънболнична помощ се увеличават на 268 млн. лв., или с 2 млн. лева, за специализирана извънболнична помощ - на 285 млн. лв., или с 2 млн. лева, за дентална помощ - на 215 млн. лв., или 18 млн. лв. увеличение, за медико-диагностични дейности - на 117 млн. лева, или близо 17 млн. лева повече, за лекарства – на 1,357 млрд. лева, или 25 млн. лева увеличение.

Резервът на НЗОК, включително за непредвидени и неотложни разходи и за зъбни протези, достига 153 млн. лева, или с 3 млн. лева повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
плашат безмозъчните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Не можахте ли да намерите някоя снимка за статията с костюми за химическа защита? Скрипал нещо там и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още