Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

По 150-200 млн. евро годишно ще инвестира в България ЕБВР

Ще се фокусираме върху инфраструктурата, ще подкрепяме енергийния сектор, посочи Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България

гледано: 2433   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

ЕБВР планира да влага по 150-200 млн. евро годишно в България. Това съобщи Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

“2018 г. беше доста успешна за банката, каза Манастърли. – Инвестирахме 185 млн. евро в 11 проекта и портфолиото покри доста разнообразен сектор. Партнирахме си с община Варна и Столична община за финансиране на важни инфраструктурни проекти. И двата града са партньори по рамката "Зелени градове".

Още по темата

Директорът на ЕБВР за България напомни, че банката не само инвестира, но и предоставя консултантски услуги.

“Инвестирахме в емитирани облигации от Български енергиен холдинг и “Монбат”. Друг пример за частни компании бяха Biomashin. Това е страхотен пример за семейна компания с много добра корпоративна култура. Подкрепихме и “София Мед” и хубавото в този случай е, че успяхме да подкрепим разработката на техния център за развойна и научна дейност. Оказахме подкрепа и на ПроКредит банк", изброи вложенията на банката тя.
По думите ѝ това, което не е отчетено в сумата, е споразумението, което ЕБВР е подписала с Фонда на фондовете за подкрепа на водния сектор в България.

Лариса Манастърли оценява като добро представянето на банката в прилагането на стратегията и основните ѝ цели – подкрепа на конкурентоспособността в частния сектор, подпомагане на финансовия сектор и и подкрепа за инфраструктурата.

"Най-големият фокус ще остане върху инфраструктурата. Оставяме последователни в подкрепата си за енергийния и газоразпределителния и електропреносния сектор в България. Ще продължим работата си с частните компании, общините и малките и средните фирми. Считам, че имаме добър инструментариум за постигането на това. Смятаме да продължим работата като гаранти на банкови и небанкови институции за предоставяне на иновативни финансови услуги", съобщи тя.

Лариса Манастърли посочи, че ЕБВР има конкретни проекти, защото страната ни е важна за банката поради няколко причини.

"Виждаме България като регионален лидер, а ЕБВР подкрепя присъединяването на интеграцията на Западните Балкани”, поясни директорът на европейската банка за България.

Според нея България много добре знае какво трябва да направи, за да изпълни изискванията за членство в в ERMII.

“От макроикономическа гледна точка България спазва целите и се представя добре. Искам да похваля Министерствата на финансите, че е публикувало плана за действие на своя уебсайт за стъпките и плановете за влизане в ERM II. Някои от мерките вече за изпълнени. Но това, което все още не е изпълнено, са законите против пране на пари, както и за платежоспособността на държавните предприятия. Не мога да дам точна прогноза, но виждам една ангажираност от страна на България. И от ЕБВР оставаме ангажирани в това да помогнем България да запълни нужните места и да получи необходимата подкрепа”, заяви Лариса Манастърли.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Разпродадените имоти от частни съдебни изпълнители намаляват с 24%