IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 40% от данъчните декларации тази година се очаква да бъдат подадени онлайн

До края на януари физически лица ползват 5% отстъпка от данъците, заяви Росен Бъчваров

11:53 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поне 40% от данъчните декларации от граждани тази година се очаква да бъдат подадени онлайн, прогнозира пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Той заяви, че над половин милион българи имат персонален идентификационен код (ПИК). С него могат да се подават онлайн декларации и да се правят множество справки, включително за местни данъци и такси, осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Ползването на 5% отстъпка от данъка за физическите лица става с подаването на декларация и плащането до края на месец януари 2018 г., каза още Бъчваров.

Както тази отстъпка, така и всеки вид данъчно облекчение може да се ползва при положение, че няма неплатен стар дълг – данък, осигурителна вноска, фиш към КАТ. „Затова нашият съвет към всеки, който иска да ползва 5-процентно намаление, преди да подаде данъчната си декларация е да провери данъчната си сметка с ПИК и да види дали има старо задължение и да го плати“, препоръча той. 

Говорителят на НАП уточни, че обработката на данните от вече подадените декларации може да бъде забавена, защото до 8 януари се работи по годишното приключване, но това не засяга възможността за подаване на данъчни декларации и използването на електронни услуги. Може да отнеме малко повече време връщането на обработената информация.

От тази година НАП ще дава и справка за хонорари. Тази информация ще се подава от фирмите до средата на март.

Това ще даде възможност за онлайн достъп на всяко физическо лице да види какъв доход е получило, като ще улесни гражданите при подаване на данъчната декларация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още