IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отложи решението за допълнителни плащания към БДЖ

Търси се цялостно решение на проблема, съобщи финансовият министър

13:34 | 06.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството е отложило на днешното си заседание решението, с което трябваше да бъдат одобрени допълнителни плащания от централния бюджет по бюджета на Министерството на транспорта за 2018 г. за възмездна финансова помощ на "Холдинг БДЖ". Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Припомняме, че кредитори по втория облигационен заем на БДЖ поискаха 40 млн. лв. от „БДЖ - Пътнически превози”. С решение на съда бяха запорирани 20 млн. лв. След това частни съдебни изпълнители обявиха за продажба централното управление на холдинга. 

„Днес е отложено частичното решение, за да намерим в близките десетина дни цялостно решение на проблема“, коментира днес Владислав Горанов, като посочи, че се водят интензивни разговори с облигационерите.

По думите му целта е постигане на по-добър резултат за компанията по изтегления през 2007 г. облигационен заем. Водят се разговори за това дали е възможно да се постигне някаква отстъпка от страна на облигационерите, допълни Горанов.

В отговор на въпрос той каза, че е готов да подкрепи търг за нов подвижен състав на железниците при определени условия. „Единственото ми изискване е решението на Министерския съвет за този търг и за концесията за Летище София да са в един ден“, заяви финансовият министър.

Той изрази надежда до следващите две - три седмици правителството да разгледа концесията за летището.

Горанов напомни, че само 20% от разходите на железниците се покриват от това, което се плаща като цена за услуга, останалото се плаща от българския данъкоплатец.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ert
преди 5 години
Летище Столица трябва да се концесионира час по-скоро. Всички останали летища отдавна бяха концесионирани, само в столицата все още се бавят. С тези пари може да се оправи положението на БДЖ за момента и да се модернизира, защото реално БДЖ е на нивото в което го направи комунизма през 80-те години, че и по-зле защото състава се амортизира за 30г. преход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още