Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството отпусна допълнителни 15 млн. лева на БАН

Финансирането на Академията ще се обвързва с резултатите от научната дейност

Правителството отпусна допълнителни 15 млн. лева на БАН

Протести на учените от БАН преди коледните празници. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската академия на науките, с който двете страни се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно започнат обсъждане на принципите за финансиране на Академията, съобщи пресслужбата на кабинета.

Документът предвижда на БАН да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лева за 2018 г. за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука. Те ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност.

Още по темата

Министерството на образованието и науката пък ще изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

С участието на останалите министерства и на научната общност МОН ще изготви и предложи за утвърждаване от правителството проекти на национални научни програми за финансиране на научни дейности с потенциално висока обществена възвращаемост.

С отделно постановление Министерският съвет отпусна предвидения в одобреното споразумение допълнителен трансфер за БАН за 2018 г. в размер на 15 млн. лева.

За промяната допринесе недоволството на учените от Академията, които останаха недоволни от планирания бюджет за тази година. Според приетия бюджет на 2018 г. научната организация получи 83 млн. лева – с около 5 млн. лева повече в сравнение с 2017 година, но с близо 7 млн. лева по-малко от това, което се коментираше като идея, преди да бъде блокирано от управляващото мнозинство на второ четене.

Академиците пресметнаха, че парите са недостатъчни и преди коледните празници излязоха на протести и спуснаха черни знамена на всички сгради на БАН.

Те успяха да отвоюват допълнително 15 млн. лева повече от Бюджет 2018, въпреки че първоначалната заявка на Академията беше за 38 млн. лева.

Парите, обещани от министър-председателя, са осигурени от бюджета на Фонда за научни изследвания.

Учените от БАН поискаха също така месечната стипендия за докторантите в Академията да бъде увеличена от 400 лв. на 765 лв. Планът за догодина обаче е стипендията им да бъде увеличена само до 500 лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември