Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ройтерс: Според ЕК и ЕЦБ България не е изпълнила критериите за еврозоната

Изрично се споменава критерият за конвергенция, което значи, че не е констатирано устойчиво нарастване на доходите

Ройтерс: Според ЕК и ЕЦБ България не е изпълнила критериите за еврозоната

Българският финансов министър Владислав Горанов поздравява президента на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Негативни послания, които ще попарят надеждите на България за скорошно влизане в ERM II, ще публикуват по-късно днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс, позовавайки са на собствени източници в комисията и ЕЦБ.

Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на двете институции, които се публикуват веднъж на всеки две години. В черновите им обаче се съдържат особено негативни обвинения към управляващите в България, сред които липса на независимост на централната банка и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор.

"С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото", се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите. 

Припомня се също, че, за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото „тясно сътрудничество“ с еврозоната. 

България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.

Според Ройтерс представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

В общи линии през последните години България покрива всички "числови критерии" за членство в самата еврозона (Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите.  Няма краен срок за престоя в ERM ІІ, но датата, на която еврото ще смени българския лев, може да става все по-далечна, ако страната ни не отстрани макроикономическите дисбаланси или не отбележи напредък в конвергенцията. Освен това още през 2003 г. ЕЦБ излезе със становище, че няма пречка държави с валутен борд, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото. 

Сделката за банковия съюз

"Позицията на българското правителство и на централната банка е, че е неприемливо банковият съюз или Mеханизмът за тясно сътрудничество (close cooperation ) да бъде предусловие за членство в ERM II. Готови сме в деня след евентуално одобрение на присъединяването на лева към валутния механизъм да кандидатстваме и в Mеханизма за тясно сътрудничество", казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за „Капитал“ в началото на май. И точно тук е „препъни камъчето“, заради което толкова се забави кандидатстването за чакалнята. Въпреки че изпълняваме повечето условности и сме сравнително стабилни и предвидими, реалната конвергенция с европейската икономика винаги е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна съдебна система. В очите на страните от еврозоната това изглежда като "нова Гърция“, която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.

 
По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
1
 
19
êbasi до: nkavrakov1982
преди 1 година
Всъщност алчните строителни фирми не са чак толкова алчни (въпреки че все още няма достатъчно регулации), а се опитват да намерят баланс между европейските норми и българския(***) пазар, припечелвайки нещо нормално като за европа.
И не разбирам защо цената на имотите да е такова табу... Дори без да имам някакво икономическо образование, мога да разбера, че увеличението на цената на недвижимите имоти предполага увеличение на възможностите на потребителя. Както и обратното - нуждите на потребителя, в частност населението (като цена на пребиваване), определят и техните доходи.
И имайки в предвид че много голяма част от българската работна ръка е аутсорсната, с цел намаляване на разходите за работна ръка (т.е. чиста печалба за "богатите страни"), можем да приемем че бихме могли да оползотворяваме това за себе си, само ако се абстрахираме от мислене подобно на това...
9
 
22
 
18
преди 1 година
Няма профилна снимка
до 16- парите седят без никаква полза, ама за нас българите. ЕЦБ вижда в тях възможност да плаща дълговете, които трупат другите държави. Затова им трябва "евтино" за тях, присъединяване на България към еврото. България трябва 10 пъти да мери и един път да реже, защото става дума за пари, а там приятели няма!
8
 
22
 
17
преди 1 година
Няма профилна снимка
Право куме в очи както се казва.
Иначе както обикновенно бяха спекулации със страховете на хората и говорене ,много говорене .
Еврото е за богати страни ,а не за нас .
Веднага се почна и със спекулиране с цените на жилищата какви щели да станат,те и без това са надути до пръсване заради хлъзгавите лихви на банките ,имотните агенции и алчните строителни фирми .
3
 
19
 
16
coder до: Momchil_Matev
преди 1 година
Няма профилна снимка
Щото сме във валутен борд и така и така сме вързани за еврото (първоначално за марката), като борда има към 140% покритие на парите в обръщение (14-15 млрд. лева), които просто са отделени и си седят без никаква полза.
13
 
35
 
15
преди 1 година
Добре, че са ЕК и ЕЦБ, та да ни спасят от тази напаст еврото. В момента сме си екстра и няма причини да променяме нещо стабилно, което работи. Въпреки нас и нашите крадливи управляващи при това!
Не сме дорасли за евро и са прави. А има страни, които са дорасли и не го искат. Защо не взимаме пример от тях?

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата