IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно се забавя до 6-месечно дъно

Оборотите при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, нарастват с 8,9% спрямо година по-рано

13:46 | 09.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговията на дребно в България нарасна с 2,3% на годишна база през март 2018 г., като се понижава спрямо ръста от 3,1% през предходния месец. Това е най-ниското повишение при продажбите на дребно от септември 2017 г., показват изчисленията на Trading Economics.

Продажбите на лекарства дърпат нагоре оборотите в търговията на дребно, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.  Увеличението се дължи главно на продажбата на продажбите на фармацевтични стоки и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, които се увеличават съответно с 14,6% и 8,9% спрямо март 2017 г.

Оборотите в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се увеличават със 7,7%, а търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита нараства с 4,6%.

нси нси

От НСИ отчитат спад при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - по 9,8%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2,4%.

На месечна база ръстът в оборотите е доста ограничен – 0,1%, движен основно от продажбите през интернет, поръчки по пощата или телефона, които се увеличават с 8,3%, спрямо февруари.

През март търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия нараства с 2,1%, спрямо втория месец от годината, показват данните на НСИ.

нси нси

Оборотите в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки се увеличават с 1,5%, а търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства с 1,2%.

Спад има търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,7%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,1%. 

нси нси

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още