IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станат ли атрактивни покритите облигации като нова възможност в кредитирането?

Инвеститорите в този тип дългови инструменти ще се радват на двойно обезпечение – от активите на емитента и от обезпечителния пул, посочи Борис Петров

17:55 | 23.06.21 г.
Ще станат ли атрактивни покритите облигации като нова възможност в кредитирането?

Банките по проектозакон са единствените емитенти, но интересът към покритите облигации* е не само от тяхна страна, но и от страна на потенциалните инвеститори в такива инструменти като секторите пенсионно осигуряване, застрахователни фондове, фондове, които управляват колективни инвестиционни схеми. Така коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров предложения за обществено обсъждане проект за покритите облигации.

"Покритите облигации възникват в Прусия преди 150 години. Много близки са като инструмент до известните ипотечни облигации. Разликата е съществена –  обезпечението по покритите облигации може да бъде не само чрез ипотечни заеми, но и да бъде под формата на други кредити. Втората особеност е, че той винаги трябва да бъде издаден от кредитни институции и подкрепен с кредитното качество на банката", подчерта той.

Борис Петров обясни, че по този начин инвеститорите в този тип инструменти се радват на двойно обезпечение – от една страна от активите на емитента, а от друга – от сегрегираните активи, които формират обезпечителния пул.

Той обърна внимание, че с покритите облигации кредитополучателите получават достъп до дългосрочно и изгодно като лихвени условия финансиране, защото тези инструменти се възприемат като нискорискови.

Финансистът е убеден, че те ще са атрактивни за фондовете  и се надява, че българският пазар ще се развие с приемането на закона за покритите облигации.

"Това ще доведе до по-голяма мобилност в кредитните портфейли на банките, като те ще могат по-активно да освободят капитал, за да подкрепят икономиката ни. От друга страна, инвеститорите ще могат да закупят тези нискорискови инструменти, така че да отговорят на своите инвестиционни стратегии и цели", прогнозира Борис Петров.

Той е на мнение, че финансовата криза в еврозоната през 2011-2012 г. е показала, че покритите облигации бяха по-стабилни от държавните ценни книжа на някои държавни емитенти.

„По този начин те се доказаха като устойчив инструмент по време на икономически и финансови турбуленции“, отчита финансистът и напомни, че покритите облигации са пласирани на атрактивни ценови нива дори при кризи.

Финансистът напомни, че през 2000 г. България прие Закон за ипотечните облигации, които като инструмент са част от покритите облигации – това са облигациите, емитирани от банки.

„Държавата ни направи тази важна стъпка напред, но по необясними причини се забави спрямо другите държави, посочи Борис Петров и обясни това с факта, че банките имаха широк достъп до финансиране от чужбина. – Не се налагаше да секюритизират активи и кредитни вземания, за да подкрепят един засилен кредитен растеж."

Той обаче разкри, че в условията на турбуленция чуждестранните банки доста бързо преразглеждат стратегиите за рефинансиране и в такива моменти "наличието на покритите облигации способства те да имат устойчив достъп до дългосрочно финансиране".

*Покритите облигации са дългов инструмент, емитиран от кредитна институция, обезпечен с активи (обикновено пул от ипотечни заеми или кредити от публичния сектор, но също така и други висококачествени покриващи активи, които гарантират, че кредитната институция, издаваща покритите облигации, разполага с искане за плащане и е обезпечена чрез служещи като обезпечение активи, подчинени на строго определени изисквания), които са директно изискуеми за удовлетворяване на инвеститорите.

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Емитират ли се дългови инструменти със статут на покрити облигации на българския пазар? Ще станат ли атрактивни покритите облигации като нова възможност в стратегиите на банките в кредитирането в краткосрочен и дългосрочен план?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още