IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г.

Опозицията в местния парламент на столицата се почувства „прелъстена и излъгана“ заради неспазени обещания на ГЕРБ за съвместна работа по разчетите

16:40 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г. План-сметката е на стойност над 1,55 млрд. лв., което е с 220 млн. лв. повече спрямо заложеното за миналата година.

Голяма част от парите ще отидат за образование и детски градини, а друга – за благоустройството на различни части от града.

Очаквано от  ГЕРБ не приеха нито едно предложение на опозицията, а някои общински съветници от партията на Бойко Борисов определиха бюджета за 2018 г. като „рекорден“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също не скри, че е доволна от представените сметки. „Този бюджет е доказателство за доброто финансово състояние на общината и общинската икономика“, заяви тя по време на дебатите.

Политическа група 5 (общинските съветници от "Зелените", "Движение 21" и "Глас народен") отказаха да гласуват приемането на текстовете по бюджета. Петимата членове на местния парламент - Иван Велков, Симеон Славчев, Стоян Александров, Светослав Витков и Венци Мицов, не участваха и в дебатите.

„Бюджет 2018 г. е на администрацията на Столична община. Ние искаме да има прозрачност, да се приемат политики и именно те да бъдат финансирани с бюджета, а това не бе направено. Искаме нов начин за формиране на бюджета на София“, заяви съпредседателят на групата Симеон Славчев. По думите му съветниците от ГЕРБ са приели предложение бюджетът за тази година да се подготвя с участието на всички общински съветници, но това не се е случило.

От БСП също не бяха доволни. Според Иван Таков план-сметката е "зачената в лъжа", а опозицията е била "прелъстена и излъгана" с нереални обещания за съвместна работа.

Столичният кмет призна, че реализирането на идеята опозицията също да участва в планирането на бюджета се е забавило, но упрекна членовете на БСП, че прекалено късно са внесли предложенията си по конкретните текстове. „Бюджетът е създаден съгласно програмата на ГЕРБ за управление на общината, а съветниците имаха достатъчно време да представят алтернативен такъв", коментира тя.

„Единственото достойнство на бюджета, което чух, е че бил рекордно голям. Поставихте и друг рекорд – най-голямото неизпълнение на вашата гордост, на инвестиционната програма за 2017 г.  Над 210 млн. лв. са неизразходваните средства. Това е поредният бюджет, в който липсва цялостна стратегия за развитието на София. Този бюджет според нас не е добър и затова няма да го подкрепим“, заяви Иван Таков.

От приетите сметки става ясно, че 546 млн. лв. ще отидат за инфраструктурни проекти, предимно ремонт на булеварди и строителството на третата линия на метрото. От тях около 330 млн. лв. ще дойдат от оперативните програми.

Най-много средства ще отидат именно за третия лъч на метрото. Над 327 млн. лева ще бъдат инвестирани през 2018 г. в изграждане на първите 12 станции от линията.

Сред основните обекти са ремонта и разширението на бул. „Тодор Каблешков” от бул. „Бъкстон” до бул. „Цар Борис Трети”. Планира се да започне изграждането на южното платно на булеварда от бул. „България” до ул. „Костенски водопад”, където имотите са отчуждени.

Над 124 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на улици и булеварди. „Средствата за квартални улици ще са повече от тези за основни булеварди за първа година“, обяви Фандъкова. От план-сметката става ясно, че са предвидени 37 млн. лв. за инвестиции в квартални улици. Други 37 млн. лв. ще отидат за ремонт на трамвайни трасета.

В разчетите са заложени и 51 млн. лева за почистване на улиците, което е с 5 млн. лева повече спрямо 2017 г. Общо за чистота в София са предвидени 184 млн. лв.

Над 10 млн. лв. са предвидени за изграждане на нови детски градини и ремонт на старите. Общо за издръжка на детски яслите, медицинския персонал в училищното здравеопазване, комплексите за детско хранене и Програмата "Общински болници" са предвидени 45 млн. лв. 

„Повишихме средствата за поддържане и изграждане на уличната инфраструктура с 58 млн. лв., за образование с 18 млн. лв., за здравеопазване с 4,8 млн. лв. и за социални дейности с 4 млн. лв. Това е промяна, станала в рамките на един месец. Основните ни приоритети остават транспорт и транспортна инфраструктура, образованието, енергийната ефективност и по-чистата околна среда и въздух“, допълни кметът на столицата.

Собствените приходи на София за тази година се очаква да достигнат близо 654 млн. лв., като 307 млн. лв. от тях са от данъци. Очакваните постъпления от такса смет са 200 млн. лв., което е с 11 млн. лв. повече от миналата годна. От продажби на общинско имущество общината планира да събере 33,6 млн. лв. Приходите от концесии са планирани в размер на 1,5 млн. лв., колкото бяха и през 2017 г.

За политиката на Столична община в борбата с мръсния въздух Фандъкова е категорична, че София е успяла да намали нивата на всички основни замърсители през последните години. „Предизвикателството остават фините прахови частици. Факт е, че нивата им остават сериозен проблем за нашия град въпреки намаляването на дните с превишавания. Метрото остава водещ екологичен транспорт. Спестяваме 75 хил. тона вредни емисии на година“, добави тя.

Иво Божков от Реформаторския блок ѝ отговори, че бюджетът на София е оценка на начина на управление на града. "Моята оценка и на хората, които няма да подкрепят този бюджет е, че София се управлява зле. Десет години след като заварихте проблема с местата в детските градини, десет години по-късно се влиза с връзки. Трафикът на коли е неовладян. Тази политика на общината е провал, защото безпристрастните и точни статистики показват потребителите на градския транспорт намаляват. Софиянци не предпочитат градския транспорт за придвижване, защото той не е достатъчно удобен и евтин“, каза Божков.

Според председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева обаче няма недостиг на места в детските градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още