IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилното застраховане продължава да изпреварва животозастраховането

На пазара ще излязат нови застраховки, прогнозира Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс

12:27 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автомобилното застраховане продължава да изпреварва животозастраховането

Застрахователният пазар у нас е с доминиращ дял на автомобилното застраховане, което е характерно за страни от нашия ранг.

Това каза изпълнителният директор на Бул Инс Стоян Проданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Investbook.

Според него през 2017 г. структурата на  застрахователния пазар не се е променила съществено, като обемът, измерен през брутния премиен приход, е 1,750 млрд. лева, като 2/3 от него се реализира от продажбата на автомобилни застраховки, „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Автокаско“.

По думите му в повечето развити държави животозастраховането изпреварва общото застраховане.

„При нас не е така и виждаме, че само 1/5 от целия обем на застраховането е животозастраховане, а 4/5 са общо застраховане“, посочи застрахователят.

Проданов обясни, че в много икономики предимство има застраховането на личното благосъстояние и на имуществото, а автомобилното застраховане не е толкова застъпено.

„Може да отдадем това и на зрелостта на застрахователния пазар, на финансовата култура, на това, че благосъстоянието позволява на много голяма част от парите, които се дават за застраховане, да отиват към други линии на бизнеса, а не към автомобилното застраховане“, коментира Стоян Проданов.

Той обаче е на мнение, че 10% ръст в общото застраховане свидетелства за увеличаващата се роля на застраховането в сферата на финансовите услуги.

Изпълнителният директор на Бул Инс обясни, че печалбите на бизнеса са в по-малките нишови продукти –  продажбата на туристически, здравни, имуществени и селскостопански застраховки.

Той прогнозира, че нови застраховки ще навлязат на българския пазар.

Защо българинът оценява автомобила по-скъпо от живота си! Какво е разнообразието от планове? Ще се увеличи ли проникването на застраховки в селското стопанство? От какво печелят застрахователните компании? Ще има ли интерес към GDPR застраховките? Какво се очаква след въвеждането на „бонус-малус“?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още