IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България потребява 5 пъти повече енергия от най-развитите държави в ЕС

Предпоставка е остарялата инфраструктура, старият сграден фонд, коментира експерт

16:50 | 23.03.18 г. 2
България потребява 5 пъти повече енергия от най-развитите държави в ЕС

Страните от Югоизточна Европа, в това число и България, са в пъти по-ниско енергийно ефективни – потребяват 5 пъти повече енергия от най-развитите държави от ЕС и 2,5 пъти повече от средното за общността. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria директорът на „Резалта България“ Ирена Младенова. Според нея причините са комплексни.

„Тук е важна макроикономическата перспектива. В страните от региона е много по-малка тежестта на сектора на услугите в цялостната икономическа картина. От друга страна е важна структурата на производството – както знаем то може да е повече или по-малко енергоемко. Важен е и темпът, с който се образува капиталът, инвестициите, които се правят в тези държави“, обясни Младенова. 

Важен фактор е остарялата инфраструктура, старият сграден фонд, дългият времеви период, в който се изплащат проекти за енергийна ефективност. Поставя се и акцент върху по-належащи инвестиции, като например такива в производство. Много бизнеси също така искат просто формално да покрият екоизискванията, а не мислят дългосрочно, обясни тя.

Все повече обаче бизнесът у нас започва да осъзнава ползите от дълготрайните инвестиции в енергийна ефективност, категорична е Младенова.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Ако искаме да сме точни - Индустрията в България консумира твърде много енергия за това което произвежда, а хората/домакинствата в България консумират твърде малко енергия.Извода от това е че прословутото саниране беше една огромна кражба, рекламирани от едни големи крадци и лобисти, с откровено *** аргументи. Приликата с екс ***-прецедента не е случайна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
ivanrog
преди 5 години
А аз ще заявя, че България консумира в пъти по-малко енергия от най-развитите страни в Европа! И до някъде ще сме прави и двамата с дамата. Разликата идва в това какво коментираме, аз коментирам колко енергия се консумира на човек, а госпожата използва данните за това колко енергия консумираме за 1000 евро БВП. В първия случай показва, че не сме консуматор на енергия, спрямо населението, а в нейния, че ни е нисък стандарта, нещо, което не е тайна. От там и госпожата прави грешни сметки и изводи, особено ме радва този за дяла на услугите, което е абсолютна лъжа, ама нали г-жата услуги предоставя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още