Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Юлиан Войнов: Парите за Зелената сделка са проблем

Елитите трябва да се притесняват от загубата на доверие в тях, смята икономистът

Юлиан Войнов: Парите за Зелената сделка са проблем

Снимка: Ройтерс

Вярата на обикновения човек, че с труд може да се постигне нещо, изчезва. В последните 30-40 г средната класа губи своите позиции в обществото. Това се пренася в недоверие към управляващите елити и води до появата на популисти. Това мнение изрази икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Световният икономически форум в Давос задава глобален дневен ред, но и се съобразява със глобалните икономически и политически тенденции. Климатичните промени и социалното неравенство в световен мащаб са сред основните теми в обсега на събитието, посочи той.

Войнов напомни, че една от организациите, които работят с форума, разпространи данни как 2153 милиардери притежават 60% от цялото имущество на население в света.

"Несигурност характеризира състоянието на света. Живеем в условия на динамични процеси. Популистките лидери, които излизат на политическата сцена, са резултат от реакцията на загубилите слоеве от населението в по-развитите държави срещу глобализацията", смята Войнов.

По думите на икономиста след 80-те години на миналия век богатството започва да се разпределя неправомерно.

"Неравенството, особено след Втората световна война, спада драстично. Инвестициите на държавите след това водят до замогване на най-богатата част и на цялото общество. В един момент този процес на натрупване на състояние води до забогатяване повече на определена част на населението", каза икономистът.

Юлиан Войнов коментира и Зелената сделка.

“Тя има три стълба, първият от които е фондът за трансформиране, където реалните средства са 7,5 млрд. евро", заяви той и информира, че дори в момента има скептици, които смятат, че тази сума представлява проблем, защото с напускането на Великобритания от Европейския съюз ще се намалят средствата от 12 млрд. евро като вноска в европейския бюджет. – Има и разногласия какъв процент от БВП да отиде за европейския и общоевропейския бюджет."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
3
 
3
 
15
zelka007 до: Императорът
преди 8 месеца
малко като латерна си импе ... даже постовете си повтарят ... обясних ти какво си сгрешил като си разглеждал графиката ... гледай таблицата дето излиза до показалеца , там има час и % на вида генерация ... ако го отвориш сайта , ще видиш , че започват от 8:45 в момента фотоволтаиците ...

и все пак си учител човек , утре децата ще те питат нещо извън материала който преподаваш ... и какво правим ? провери си сам , да не се излагаш пак и да не го пишеш пак това нещо за нощната генерация :))) ... ето ти един пример , пък ако искаш проверявай , ако искаш не ...

това ти е сайта на немския НЕК : https://www.energy-charts.de/power.htm?source=all-sources&year=2019&month=6

произволно си избрах датата 26 'ни 2019 година
отчитат първа генерация от фотоволтаици в 5:45 - 0,02GW

това ти е калкулатор на изгрева и залеза : http://www.timeadate.eu/pages/bg/sunrise-calc-bg.html

слънцето изгрява в перлин на 26 юни 2019 в 4:44

кое не схващаш от горното импе , и ако ти не можеш да схванеш , как ще го обясниш на децата ? че е нормално след като слънцето изгравя в 4:44 един час след това да започнат да генерират малко и подават малко ток в мрежата най-добре проектираните и разположени фотоволтаици ...

и това за 7% ... :))) ... ами то допреди 10-15 години беше 0% ... ще залагаме ли колко ще бъде след 10-15 години ... :))) ... ей ...
9
 
6
 
14
zelka007 до: Императорът
преди 8 месеца
в чили е най-скъп токът ... това за обща култура импе ... :)))
6
 
13
 
13
Императорът до: zelka007
преди 8 месеца
Цял град от една батерия от тесла?

Браво, страхотно - ного ни забавляваш.

Според оня сайт, дето ми линкна преди година - посред зима в пет сутринта, произвежда 9% от токът на. Това са технологиите - вече и в тъмното правят ток - след като слънцето е залязло преди 12 часа.

То затова Германия се радва на най-скъпия ток в Европа (може и на света, кой знае), но въпреки това внасят - затова индустриалните им компании бягат с 200 в чужбина и например немските автомобиладжии нова фабрика в Германия не са правили от дявол знае колко години вече - и затова Германия е на косъм от рецесията. Ей-това - и много по-страшно - чака цяла Европа, ако продължим да вярваме на екотерористите и да търпим да ни манипулират и изнудват.... защото ако безумието овладее цяла Европа - няма да има и ток откъде да внасяме !!!

Помниш ли режимът на токът, Зелков? Защото и по-лошо ни чака - един час светло, 5 часа тъмно !!! Айде - лятото може 1 час светло, два часа тъмно.

Твоите приказки може да си ги разказваш колкото искаш - истината е, че тия ***, дето ги рекламираш, дават 7% от енергията на света и търсенето им дори се срина - никой не иска енергия от източник, който не подлежи на контрол.

Да не говорим, че субсидиите за тия неща и гарантирането изкупуване на токът им, противоречи на принципът за равнопоставеност на икономическите субекти, гарантирана от Конституцията, следователно са абсолютно незаконни.

Боцкането на проклетите перки трябва да бъде ограничено, защото те променят климата в цели региони и Европа вече си пати от това - ама зелените терористи няма да го признаят никога, ако ще да се превърне континентът в пустия. Черни плочки - който иска - да си слага - на покривът или на нивата на дядо си - ама да продава токът на пазарен принцип в конкурентна среда. Ако фалира, негов проблем, ако печели - да е жив и здрав. Не съм съгласен да ставаме енергийни роби на някакви тарикати, дето бутат пред себе си едно дете с ментални увреждания.
4
 
10
 
12
ing5rov до: zelka007
преди 8 месеца
ами продължавай да мечтаеш ...
10
 
3
 
11
zelka007 до: ing5rov
преди 8 месеца
опс , линка забравих :)))

http://www.thinkgeoenergy.com/pannergy-kicks-off-geothermal-district-heating-season-and-shares-new-prices-in-hungary/

Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор