Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

К. Колчев: Инфлацията бе необходимост, а Covid-19 е оправдание за постигането ѝ

Българският капиталов пазар бележи 30% ръст, посочи главният изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг"

гледано: 7114   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
От инфлация имаше нужда, защото дълги години тя беше нулева или отрицателна. Сега се скрихме зад Covid-19, за да оправдаем тази инфлация, дължаща се на напечатаните преди десет години пари, които продължават да се печатат и да се изливат на пазара. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването  "Светът е бизнес", Камен Колчев, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг".
Още по темата

„Въпреки че световните пазари са на незапомнени върхове, очаквам те да растат още поне една-две години. Има твърде много пари на пазара и те трябва да се наместят някъде“, коментира финансистът.

По думите му инфлацията няма да има дълготраен негативен ефект върху световната икономика, а точно обратното.
Колчев очаква инфлацията в период от 5 до 10 години да е с плавен годишен ръст от 4-5%.

„Настоящата цена на петрола – около 80 долара, скоро няма да падне и определено няма да се върне до доскорошните цени от 50 долара за барел. Това означава, че цените на другите активи ще продължават да растат. Тази тенденция ще се задържи в следващите 6 до 12 месеца“, смята Колчев.

Според него пазарите в България тази година се представят удивително добре.

„Българският [капиталов] пазар има 30% ръст, което е изключително много. Това се вижда по резултатите и на фондовете, и на инвеститорите. Другото нещо е, че инвеститорите вече не гледат на пазара като кошница, а подбират акции, които дават дивиденти от различни сектори, акции, които се представят добре дългосрочно. Виждаме как книжата на компании като „Алтерко“ и „Телелинк“ отчетоха голям ръст в цената“, даде примери финансистът.

Колчев посочи и че има сериозен интерес към първичните публични предлагания, но в по-малкия сегмент - до 3 млн. евро.

Още по темата

„Това за българския пазар е средноголяма сума и виждаме, че в този сегмент има пазар и проведените първични публични предлагания бяха голям успех. За сегмент от 20-30 млн. лева или евро почти няма пазар, защото няма толкова много компании, които да постигнат такива резултати“, обясни Камен Колчев.

Финансистът е категоричен, че „от поне десет години е ясно, че българската енергетика има нужда от реформи, но никой не ги направи“.

„Сега, в условията на тази енергийна криза, се вижда колко неподготвена е нашата енергетика. Тази енергийна криза не само в България, но и в Европа, е следствие на лошо планиране“, потвърди Колчев.

Според него Русия умело е използвала ситуацията и е качила цената на природния газ, за да окаже натиск за одобряване на "Северен поток 2".

Как ще се отразят на българската икономика трети предсрочни избори? Има или икономически риск за строителните фирми с проекти на зелено?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ковида беше оправдание за много неща, не само за инфлацията. Всички по света свършиха по нещо, което нямаше как да стане в нормални времена. Дори обикновенния човек намери време да боядиса някоя стая и да си подреди инструментите.
2
 
3
 
3
Ivan.r до: s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
4-5 % инфлация е реалистично очакване наблюдавайки как статистиките в момента отчитат по 2 - 3 % инфлация в Германия (едва последния месец "изплува над 4%) , докато потребителите там *** от двуцифрен ръст на потребителски стоки, имоти, наеми, разходи за гориво, енергия, услуги, строителни материали.То и НСИ се излага като публикува такива смехории де
1
 
10
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лихвите не са толкова голям проблем, дори при тези огромни нива на дълг са неизбежна необходимост. Но трябва задължително да се спре с това непрестанно наливане на "празни" долари и евра на пазара, за да могат такива като Колчев да се мислят и изявяват като много успешни финансисти. То е ясно, че ако кешът прелива, няма как акциите да падат. За Колчев е супер, 10 години да наливат милиарди, инфалцийка да има 5%, а неговите акции да скачат, независимо от рвезултатите на компаниите. Доста алогичен финансов свят!
0
 
14
 
1
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Колчев очаква инфлацията в период от 5 до 10 години да е с плавен годишен ръст от 4-5%." Само това да прочетеш и ти става ясно, че мнението на българин. Защото ако имаме 10г. с по 5% инфлация и нито ФЕД, нито ЕЦБ, реагират, то на запад ще настане революция. Тук в БГ-то сигурно само ще мрънкаме, но на запад ще има последствия, определено и то не малки. Затова и централните банки няма да допуснат толкова дълъг период с толкова висока инфлация. По-скоро може да им се наложи да прескочат на другата крайност и да видим централни лихви от по 10%.

Още от Bloomberg TV
Р. Драганов: Ски сезонът у нас ще бъде два пъти по-силен от миналата година