IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между климатичните промени и социалното неравенство?

Има все повече гладни хора без достъп до питейна вода, твърди проф. Мария Нейкова

17:47 | 23.09.19 г. 4
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът с измененията на климата е изключително сериозен и има много страни. Това е много сериозно противоречие между необходимостта от икономическото развитие и опазването на природата, заяви проф. Мария Нейкова, преподавател по Международни отношения в СУ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Изследванията на повишаването на температурата на Земята се извършват от края на 19-ти век. Учените са установили, че за 100 години температурата се е повишила с 0.8 градуса по Целзий. 0.6 от тях са през последните 30 години, което показва, че има значително ускоряване".

"Много е важно да се обяснява на хората какво се крие зад термина „изменение на климата“, коментира Нейкова.

„Под „изменение на климата“ се има предвид повишаването на температурата на Земята. С това е свързан и парниковият ефект, който се счита за нещо отрицателно. Всъщност парниковият ефект е начинът, по който земната атмосфера улавя енергията, излъчвана от Слънцето. Част от тази енергия се връща обратно към Земята и проблемът е в нея“.

"Най-разпространеният парников газ е водната пара, която не се задържа повече от 2-3 дни. Проблемът е с въглеродния диоксид и според учени ще са необходими стотици години, за да се върне нивото от прединдустриалното време", обясни тя.

"Беше въведен и терминът „климатичен апартейд“, коментира Нейкова.

„Това е възможността по-богатите части на обществата да се справят със затоплянето, намаляването на храната и недостига на вода, а по-бедните няма да се справят и ще станат жертва на изменението на климата и повишаването на температурата. Цели островни държави са заплашени от потопяване“.

"Докладите показват, че ще има все повече гладни хора без достъп до питейна вода. Трябва всеки с действия да допринася за разрешаването на тези проблеми", отбеляза Нейкова.

Целия разговор вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Разбира се че ще има все повече хора без достъп до питейна вода. Едно време когато водата стигаше бяхме 5 милиарда на планетата. Сега гоним 9 милиарда. А през всичкото това време с колко са се увеличили инвестициите за добив и пречистване на вода за консумация? Колко нови язовира в нуждаещите се за вода страни има построени? Или колко нови кладенци за питейна вода се правят годишно?Инициативи като тези на ООН и на някои богати страни да се хранят гладните са изключително хуманни и правилни действия но водят до още по-голямо размножаване на популацията в проблемни райони без достъп до здравеопазване и образование. Така проблемите нарастват с годините вместо да намаляват. Не е правилно само да се хранят бедните, трябва да се образоват сами да поемат отговорност за себе си, семействата си и близките. След това за селото, градовете и държавата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Има все повече гладни хора без достъп до питейна вода, твърди проф. Мария Нейкова-----обаче това общоГоворене е много вредно и дава хляб на неуките парчета като императрицата ... все повече спрямо кога ? Нека спестим ненужните епитети и метафори с които положението изглежда по тежко от колкото е. и тогава и на неуките може да им влезе нещо в кратуната ... иначе ще заемат защитна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
red6
преди 4 години
Имбецилаторе, 0.8 градуса на цялата планета нагоре е огромно количество топлина, точно обратнопропорционално на интелекта ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Занимавате ни с 0.8 градуса за сто години ???? Аре марш у лево, екоталибани нагли !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още