Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какъв ще е таванът за директни плащания на площ?

Въвеждането на таван за директните плащания от ЕК би имало деструктивно влияние върху икономически жизнеспособните стопанства, смята Ася Гочева

гледано: 1235   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Таваните на директни плащания на площ не бива да са задължителни и определяни от Европейската комисия (ЕК). Те трябва да се приемат доброволно и да бъдат предмет на национално решение.

Това е мнението на Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Гочева посочи, че няма икономическа обосновка на числата, които са предлагани като таван от ЕК, а и има разединение между държавите членки на Европейския съюз (ЕС) по отношение на тези прагове, тъй като всяка една страна има специфики на земеделското производство в нея.

„Въвеждането на таван за директните плащания от ЕК би имало деструктивно влияние върху икономически жизнеспособните стопанства. Това би поставило на изпитание земеделския сектор“, категорична е тя.

Ася Гочева коментира и новия регламент за стратегически планове на ЕС.

Тя смята, че той ще обедини този за директни плащания и регламента за развитие на селските райони и добави, че към момента има ясно разписана законодателна рамка с правила как да бъде прилагана общата селскостопанска политика, а чрез тази промяна държавите ще определят механизмите за постигането на резултати сами.

„В следващия програмен период държавите членки трябва сами да разпишат мерките и действията, които ще предприемат, за да постигнат едни общи и специфични цели, описани в регламента от ЕК. Ще има зададени задължителни елементи и такива, които са възможни като интервенции“, обясни Гочева.

Тя информира какъв ще е добивът на пшеница в България през тази година.

"Общото производството на пшеница тази година у нас е малко над 5 млн. тона. Това е понижение с около 15% от предходната година, но все пак количеството е достатъчно, 1,8 тона са необходими за вътрешно потребление. Останалата част от зърното е предвидена за износ, като експортът вече започна", посочи Гочева.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Изборите минаха... Какво следва?