Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кой обра наградите на хакатона Hack TUES?

Мобилно приложение за велосипедисти и бот за комуникация в сферата на екологията са сред печелившите

гледано: 2726   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Hack TUES е първият и единствен по рода си хакатон* в България, организиран от ученици за ученици. Тази година събитието се проведе изцяло онлайн, а темата му е екология - замърсяването на въздуха и вредните емисии, опазването на водите, почвата, растителния и животинския свят. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Гергана Узунова, отговорник комуникации на Hack TUES.

Първото място грабват ученици от XII клас, които разработват мобилно приложение. Повече за него разказа Самуил Георгиев, който е част от отбора победител.

„Нашето приложение помага на велосипедистите да намират по-подходящи маршрути, за да стигнат от точка А до точка Б на база на оценките, които са дали други колоездачи преди тях. Това им помага да избягват неподходящи маршрути с високи нива на замърсяване на въздуха“, поясни Георгиев.

„Смятаме, че с това приложение може да мотивираме хората да се ориентират към друг тип придвижване и бихме намалили ежедневната употреба на автомобили, което от своя страна би помогнало да се намалят съответно и вредните емисии“, добави той.

Узунова допълва, че всички участници в събитието са разполагали само с два дни, за да подготвят и завършат проектите си.

„Второто място отиде за отбор от XI клас, който разработва чат бот, чрез който хора, които имат интерес в областта на екологията, могат да общуват и да обменят опит“, коментира тя.

Третото място отново е за ученици от XI клас, които създават робот с камера. Когато той види боклук пред себе си, го събира и след това го изхвърля на правилното място.

Хакатонът дава възможност на учениците да усъвършенстват уменията си по програмиране, работа в екип и презентация на готовия проект. По време на събитието те се срещат с ментори от реалния IT бизнес, като понякога тези познанства прерастват в предложения за практика и стаж.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

*Tехнологично събитие за разработване на софтуерни проекти, свързани с технологиите, познато още като хак ден, хак фест или код фест.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки