IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Срещата ЕС-Турция не даде кой знае какви положителни резултати

Бойко Борисов остана най-разочарован, очакваше големи новини от това събитие, коментира Пламен Ралчев

12:26 | 27.03.18 г.
Политолог: Срещата ЕС-Турция не даде кой знае какви положителни резултати

Ако трябва да се обобщи посланието от лидерската среща ЕС-Турция във Варна, то изводът е, че колосални новини няма, срещата не даде кой знае какви положителни резултати. Лидерите са се разбрали да не се задълбочава конфликтът между ЕС и Турция, но е ясно, че взаимоотношенията няма да се възстановят бързо. Това каза политологът доц. Пламен Ралчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички бяха леко изнервени на пресконференцията след срещата между Турция и ЕС във Варна. Явно всички са имало по-големи очаквания, посочи политологът.

За него българският министър-председател е бил най-разочарован. „Очакваше (премиерът Борисов, бел. ред.) големи новини от това събитие. Очевидно бяха вложени много усилия от чисто протоколна гледна точка".

Ралчев отбеляза, че по време на пресконференцията и председателят на Европейския съвет, и турският министър-председател, и председателят на Европейската комисия, са се придържали към предварително написани изявления, очевидно написани преди самата среща, и „целта им бе по-скоро да очертаят позиции и да обяснят кои са червените линии и какви са компромисите, които не могат да направят", каза политологът. 

Може би най-хитроумното поведение бе на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заедно с оправданията за болките в крака сменяше езиците от английски на френски и от френски на английски по време на своето изказване. “Това е един умел трик да си даде време, да забави малко и превода, а също и да демонстрира определени затруднения. Това, чисто комуникативно, е демонстрация на трудности в общуването", посочи Ралчев.

Експертът заяви, че самият факт, че срещата се проведе, е успех, но допълни, че не трябва да превръщаме в новина самото провеждане на срещата.

“Нищо особено не се случи по-нататък. Да, има някои положителни сигнали, свързани със запазването на ангажиментите между двете страни. От страна на Турция - да не допуска бежански потоци към Европа, а от страна на ЕС гарантираните плащания за това. Това е една сделка, от която и двете страни имат интерес, а не колосален успех", коментира експретът.

"За мен е доста объркващо, че председателят на ЕК продължава да отправя подвеждащи послания към Турция. Дали и доколко е възможно преговорите с Турция да продължават и дали страната има бъдеще като пълноправен член на ЕС, е толкова деликатен, спорен и несигурен въпрос, че от устата на председателя на Европейската комисия да се излъчва едно такова ясно формулирано послание звучи действително несериозно". 

По думите на доц. Пламен Ралчев въпросът дали Турция да бъде член на ЕС трябва да бъде решаван от едно бъдещо поколение политици. "Това не е разумен политически сигнал. Дебатът за членството на Турция предизвиква разединение сред самите страни членки на ЕС", анализира той.

Какво означава приемане на Турция в ЕС и би ли се стигнало до изместване на политически центрове? Европейското обществено мнение ще си затвори ли очите за определени недемократични прояви в Турция? Какъв е реалният резултат от срещата във Варна? Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още