Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Работата в технологичния сектор дава поле за мащабни промени

България полага правилните щрихи да се диференцира като страна, която може да има конкурентни предимства в бъдещия технологичен свят, посочва Румяна Тренчева

гледано: 1576   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Големите корпорации в технологичния сектор дават възможност да правиш промени на ниво екип, на ниво страна и на ниво регион, но това зависи от личната воля. Това е мнението на Румяна Тренчева, управител на партньорската мрежа на софтуерната компания SAP за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изказано в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Румяна Тренчева има 18-годишен стаж в IT сектора. Тя се определя като предприемач в големи мултинационални компании. Започва кариерата си през 2000 г. от фондация „Приложни изследвания и комуникации“, където се занимава с проекти, насочени към информационните технологии и подобряване на обществената среда, свързана с тяхното използване. След това става част от стартъпа „Орбител“.

За себе си казва, че е научена на много труд и постоянство, които, ако не са самоцелни, са формулата за успеха.

Майка на три деца и утвърден професионалист, тя смята, че не може човек да има успешна кариера, ако не намира време да се погрижи и за себе си.

Още по темата

„Има много ясно осъзнаване, и то е свързано с динамичността на бизнеса (бел. ред. - в технологичния сектор), че добрите практики трябва да бъдат насърчавани, че на проактивните екипи и мениджъри трябва да се дава шанс, че винаги, когато имаш ясна цел с бизнес кейс, който оправдава инвестицията, много лесно може да намериш съмишленици в организацията. Мога да кажа, че през всичките години съм била един предприемач в големи мултинационални компании, успявала съм да променя средата, да променя екипите, да променя регионите и всъщност това винаги е било възнаграждавано. Затова не мога да направя ясно разграничение и не съм съгласна много пъти, когато говоря с млади хора, които слагат стигма на големите корпорации в технологичния сектор. Не е така, нещата много се променят – те зависят от личната воля на всеки да бъде себе си и да направи най-доброто“, коментира Тренчева.

Като управител на партньорската мрежа на SAP за ЦИЕ тя вижда културни различия между страните от региона и останалия свят, но смята, че нещата, които обединяват бизнесите в сектора във всички страни, са много повече, отколкото нещата, които ги разграничават.

„Бизнесът днес навсякъде е абсолютно един и същ. Не мога да повярвам, че финансов директор на българска компания и на германска компания имат различни умения. По всяка вероятност и двамата са завършили едни и същи училища, четат еднакви вестници и се информират от еднакви медии, решават едни и същи проблеми. С тази разлика, че компаниите от ЦИЕ оперират на много по-малки пазари с много повече ограничения. Тези мениджъри са много по-способни да вземат рискови решения, за да може да направят собствения си бизнес устойчив“, смята IT мениджърът.

Румяна Тренчева каза, че наблюденията ѝ през последните шест години са, че компаниите от ЦИЕ, включително България, се управляват от изключително интелигентни и мащабни личности, които имат желание да постигат цели и прегръщат технологиите като техен партньор при движението напред.

Според нея държавата ни прави необходимото, за да подкрепя развитието на технологичния сектор.

„Факт е, че имаме много балансирано данъчно облагане, насърчават се инициативи, свързани с информационните технологии. Дигитализацията на Европа присъства и като основен фокус на българското председателство. България полага правилните щрихи в това да се диференцира като страна, която може да има конкурентни предимства в бъдещия технологичен свят. Това, което е много хубаво за българския бизнес и за средата, е, че когато има търсене ще има и предлагане на необходимите нужди“, посочва Тренчева.

Тя е категорична, че решенията за инвестиции в технологии от страна на бизнесите са „въпрос на оцеляване“.

„Ако забавяш решения за инвестиции в областта на технологиите, забавяш възможността за растеж на бизнеса. И има много голяма чуваемост, разбиране, че технологиите днес са просто един инструмент и част от бизнес планирането и развитието. Преминаха времената, когато инвестициите в технологични решения бизнесът взимаше, когато трябваше да оптимизира вътрешни процеси. И то беше свързано с намаляване на разходите. Днес технологиите се използват за създаване на нови бизнес модели, за отваряне на нови пазари и нови пазарни ниши“, заяви управителят на партньорската мрежа на софтуерната компания SAP за ЦИЕ.

Повече от коментара вижте във видеото!

Технологиите и IoT променят много индустрии, включително и традиционния сектор енергетика. Първата годишна конференция E-Infratech, организирана от Investor.bg и Wolf Theiss на 21 юни 2018 г. в Капитал Форт, София, ще отвори платформа за дискусии върху възможностите, които свързаността и технологиите предоставят на обществото, индустрията и инфраструктурата. Повече за нея вижте тук https://e-infratech.investor.bg/

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?