IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Игнатов: Новото лидерство се базира на хуманитарно знание

Новият ректор на Европейския университет по хуманитарни науки в Литва има амбиция да го направи глобално средище за международни студенти

13:49 | 19.03.18 г.
Сергей Игнатов: Новото лидерство се базира на хуманитарно знание

Амбицията ми е да събера около себе си по-голям кръг от хора, които да разберат и да обяснят на света, че новото лидерство в XXI век преди всичко се базира върху хуманитарното знание. Предстои ни в близкото десетилетие около 47% от цялата икономика да бъде автоматизирана и някой трябва да разбере човека. Това каза проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейски университет по хуманитарни науки в Литва, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нуждаем се от такъв тип лидерство, което изисква от една страна съчувствие, а от друга страна и постоянно интелектуално любопитство. Имаме нужда от лидери, които при две съвършено противоположни гледни точки да намерят пресичащото се решение безконфликтно и да поведат напред. Изисква се визия от почти столетие, за да може решенията, които вземаме днес, да се отразят благоприятно и успешно върху живота на огромна маса от хора“, посочи ученият и напомни, че отговорността на администрацията, която се занимава с предучилищно и училищно образование трябва да е с визия 2080 година.

Той е категоричен, че решенията, които се вземат днес, трябва да се отразят благоприятно върху живота на децата.

Проф. Игнатов напомни, че възстановяването на европейската ценностна система разполага с два инструмента – хуманитарното знание и изкуствата.  

По думите му Европейският университет по хуманитарни науки е трансатлантически проект, който може да предложи алтернативен модел на образование, който дава по-големи възможности за избор сред младите хора. 

Бившият образователен министър обясни, че във висшето образование системата в България и Литва е почти еднаква.

„Казвам почти, защото тук от седмица-две са приети допълненията към закона за развитие на академичния състав. Литва има същия закон“, обясни ученият.

Проф. Игнатов опроверга схващането, че младите за нищо не стават.

„Когато някой започне да мърмори, че младите не стават за нищо, значи е остарял, коментира професорът. – Струва си да се вложат сили за укрепване и разширяване позициите на хуманитарното знание, което е натикано зад ъгъла не само в България, но и в цял свят.“

Какви промени ще направи новият ректор на  Европейския университет по хуманитарни науки, за да го превърне в интернационален? Ще се отвори ли университетът в глобално средище за международните студенти? Има ли вече обмен с български университети? По какви специалности ще се обучават студентите?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
Професор с един единствен цитат. Скапа тотално висшето образование. Ето с каква синекура са го наградили за "постижението" му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Заради този индивид се промениха закони, за да стане той професор. А "Университетът" в Литва, в който той е ректор, е нещо като Пернишкият европейски университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още