IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теодора Стоянова: Удобният градски транспорт може да намали смога

Бюджетът за почистване на София значително е нараснал, заяви Стефан Софиянски

11:48 | 10.01.18 г. 2
Теодора Стоянова: Удобният градски транспорт може да намали смога

Една от мерките срещу замърсяването на въздуха в големите градове през зимата е да се насърчава използването на градски транспорт. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Теодора Стоянова от екологично сдружение “За земята” по повод наднормените нива фини прахови частици (ФПЧ) в големите градове. 

Тя посочи, че комплексни фактори водят до наднорменото замърсяване в столицата - географски плюс голям принос на човешката дейност, отоплението с нискокачествени въглища, влажна дървесина, горенето на гуми и пластмаси, автомобилният трафик. През зимните месеци според нея битовото отопление е водещ фактор, в сравнение с транспорта.

Градове като Париж, Лондон или Мадрид страдат основно заради транспорта и затова мерките там са срещу автомобилния трафик и насърчаване на ползването на обществения транспорт. 

В България трябва да се предприемат мерки за битовото отопление и да се насърчи ползването на градски транспорт. Той трябва да бъде по-удобен, да минава по-често и да се движи до по-късно, посочи тя.

Много държави имат стимули за закупуване на електромобили или хибриди. Настина трябва да се върви в такива посока, препоръча експертът.

„Трябва да бъдем активни, да настояваме мерките да се прилагат, за да се стигне до реални резултати“, каза тя.

Три различни системи измерват замърсяването на въздуха и данните им си противоречат, каза пред Bulgaria ON AIR общинският съветник Венци Мицов.

Бившият кмет на София Стефан Софиянски подчерта, че проблемите с въздуха не зависят до такава степен от градоначалника на съответния град. "Смятам, че се работи по проблема, но мерките не могат да бъдат толкова ефикасни, защото това е въпрос на доста сериозни натрупвания, а и на климатични условия", обясни Софиянски.

Той посочи, че по време на неговото управление на столицата бюджетът за поддържане чистотата в София е бил 60 млн. лв., а сега те са около 160 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Кметът има огромно участие в решаването на проблемите с ФПЧ - определят данъчната политика, чрез която може да се стимулира определено поведение и определят политиката на общинските дружества Топлофикация и ЦГМ. Едното отоплява сравнително ефективно без ***, а другото стимулира употребата на по-малко автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 6 години
" Три различни системи измерват замърсяването на въздуха и данните им си противоречат, каза пред Bulgaria ON AIR общинският съветник Венци Мицов."Абсолютна лъжа. Единствено нововъдената супер, хипер система на общината (все още е в тестов период) не отчете замърсяването. Всички други уреди избиха скалата, а и без какъвто и да е уред, смогът си се виждаше и усещаше при вдишване. Все се надявам, че в СО има е малко по-разумни хора. От няколко години е ясно, че замърсяването е основно през зимата и е следствие на нарасналото използване на твърдо гориво за битово отопление, но тук всякакви псевдо експерти продължават да говорят за транспорта: http://eea.government.bg/bg/soer/2015/air/emisii-na-vredni-veshtestva-vav-vazduha
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още