IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасни химикали са открити в български див чесън, продаван във Франция

Не е изключено продуктът да е преопакован в България

09:28 | 20.03.18 г.
Опасни химикали са открити в български див чесън, продаван във Франция

Опасни химикали са открити в български див чесън, продаван във Франция, съобщи Bulgaria ON AIR. За случая алармира Европейската система за бързо предупреждаване за храни и фуражи.

В началото на този месец системата предупреждава за наличието на индустриални замърсители в изсушен див чесън с произход България. На 2 март страната ни е сезирана за проблема. 

Във продукта е открито съдържание на бензоапирен в пъти над нормата. Източникът на замърсяване към момента не е установен.

Търговците на българския пазар също не знаят как опасното вещество би могло да попадне в дивия чесън. Според експерти от бранша най-вероятно дивият чесън е произведен в Китай и е преопакован у нас. В България няма данни за сертифицирано биологично производство на див чесън.

Бензоапиренът попада сред химикалите, които са опасни за човешкото здраве. Малкото количество в случая обаче не може да причини сериозни последици.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) поясниха, че въпросният чесън е изсушен в пунктове, регистрирани в Регионалната инспекция по околната среда. Няма данни за разпространение на продукта у нас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Химичната връзка на бензирола с нуклеотидите на ДНК молекулите води до тежки видове малформации и малформации при новородени !!! Има мутагенен ефект !! В тялото навлиза през кожата, дихателната система, храносмилателния тракт и транплакацентния път. При всички тези методи на експозиция причинява злокачествени тумори. Вместо да се играе на ТУКА ИМА ТУКА НЕМА е редно ДАНС да хване ГАДА и го прати там където му е местото. ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ СКАНДАЛА ПОКАЗВА , ЧЕ СЕ ВЪРШАТ НЕЩА КОИТО СА СИ ИСТИНСКА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Кои са престъпниците?ОЧАКВАМЕ ОТГОВОР !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още