Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Румяна Тодорова: Мораториумът за лекарствата няма финансова обосновка

Бившият управител на НЗОК смята, че забраната за финансиране на нови терапии догодина няма да реши проблемите с преразхода

гледано: 1365   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Наложеният мораториум за финансиране на нови иновативни лекарства за следващата година няма финансова обосновка. Това коментира бившият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

По думите й това е поредната мярка в сектора, която се прави „на парче“ и ефектът не е гарантиран. С мораториума наказваме пациента, без да сме решили проблема с реекспорта, посочи Тодорова. И допълни, че адмирира всички мерки за качествен контрол върху разходите за здраве. 

Още по темата

"Чух едни 25 милиона, но в коя област ще бъдат икономисани”, попита д-р Тодорова. Според нея трябва да бъде решен проблемът с износа на медикаменти, защото той коства десет пъти повече средства.

Румяна Тодорова попита още дали тази мярка е „достатъчно европейска“ и предупреди, че България може да бъде сочена с пръст, защото налага подобна мярка в разрез с европейските норми – за достъпа до лекарства, свободното движение на стоки и т.н.

Според нея вече съществуват достатъчно нови иновативни препарати, които ще се ползват от все повече пациенти, така че разходът за лекарства няма да падне. Това са биологичните продукти, новите онкомедикаменти, това е лечението на Хепатит С. Така че разходът няма да падне с ограничаване на финансирането за въпросните 17 продукта догодина, каза тя.

Според Тодорова правилният път е в контрола, профилактиката, превенция, нови методи.

Вижте още във видеото.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Русинова: Все още имаме доста проблеми с интеграцията на хората с увреждания