IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софийска вода" направи извънредни изследвания заради фалшивите новини*

Концесионерът опроверга слуховете, че качеството на водата в столицата е компрометирано

11:26 | 21.05.18 г.
"Софийска вода" направи извънредни изследвания заради фалшивите новини*

След допълнителни проби и изследвания от  "Софийска вода" опровергаха слуховете, че качеството на водата в столицата е компрометирано.

Фалшивата новина се разпространи скоростно, след като депутатът от БСП Таско Ерменков написа на 19 май във Facebook, че „в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в  София е отровна“. Той се позова на институции и приятели, на които вярва.

"Питейната вода в столицата категорично отговаря на нормативните изисквания. Резултатите са качени на интернет страницата ни. Поради слуховете ние извънредно взехме над 40 проби и направихме над 1000 анализа“, каза пред Bulgaria ON AIR Любомир Филипов от "Софийска вода".

„Проблем с качеството на водата няма. Ние взимаме проби от язовирите, входа в системата и изхода ѝ. Взимаме и от водопроводната мрежа. Водата е следена от язовира до чешмата", подчерта Филипов. При съмнения хората могат да подават сигнали, обясни той.

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) разпространи в неделя становище, че показателите от извършвания постоянен и периодичен мониторинг на водата са в норма. Здравните власти призоваха гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.

Ето какво написа в отговор във Facebook Таско Ерменков, който междувременно беше потърсен за обяснение от ДАНС: „Трябваше аз вчера да пусна публикация, забележете, в личния си профил и на страницата си във фейсбук, В КОЯТО ПРИЗОВАВАМ ИНСТИТУЦИИТЕ ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА И ИЗЛЯЗАТ С ВЯРНАТА ИНФОРМАЦИЯ, за да се задвижат и РЗИ, и държавният здравен инспектор, и Софийска вода, че и кметът Фандъкова, за да успокоят гражданите на София, че всичко с водата е нормално. И пак питам - КЪДЕ БЯХА ТЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА?“ (правописът е оригинален – бел. ред.).

Социалистът уточни, че публикацията му изразявала лично мнение и не обвързва БСП и Народното събрание. 

Междувременно депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков внесоха в прокуратурата сигнал до главния прокурор срещу депутата от БСП Таско Ерменков, предаде БТА. Те обясниха пред медиите, че причината са "неверни" и "заблуждаващи" изявления на Ерменков в социалната мрежа, което е довело до страх и смут в населението.

Народните представители искат главният прокурор да разпореди проверка, за да се установи дали Таско Ерменков е извършил престъпление. Те са посочили два члена от Наказателния кодекс, по които може да му се търси отговорност - единият е за предаване чрез средства за комуникация на неверни повиквания и заблуждаващи знаци за злополука и тревога. Другия е за престъплението тероризъм, при извършване на действие за създаване на страх и смут в населението. "Твърденията предизвикаха много сериозна обществена опасност", каза Данаил Кирилов. 

„Работата на един народен представител е да задава въпроси и да пита дали има някакви проблеми“. Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев, цитиран от БТА.

Добрев заяви, че няма официална позиция на БСП по случая, утре парламентарната група ще обсъди въпроса. В личен разговор Ерменков е уверил Добрев, че е бил сезиран от служители в Столична община и РИОСВ за водата в столицата. Разбрах, че ДАНС и полицията имат такива сигнали от повече от две седмици, допълни Добрев.

Всеки може да иска оставката на който си поиска, както и всеки може да изразява мнение, коментира Добрев. Ако не бяха подобен тип въпроси, никога нямаше да разберем, че има проблеми с водата в Хасково, както и с водата в Първомай, отбеляза той. 

*Новината е допълнена в 12.55 ч. и в 13.36 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още