Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

70% от новите индустриални площи в София са наети още в строеж

Общият обем на усвоените индустриални площи в столицата достига 39 400 кв. м през първото тримесечие

70% от новите индустриални площи в София са наети още в строеж

Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на 2018 г. 212 хил. кв. м нови складови и логистични площи са в строеж, като завършването им е планирано през тази или следващата година. От тях едва 34 хил. кв. м са предназначени за отдаване под наем, като  около 70% от новите площи са били наети още по време на строеж. Излизането им на пазара е довело до леко оживление на наемната активност през 2018 г., става ясно от доклада на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„Търсенето на модерни складови и логистични площи в София остава високо и пазарът през последните месеци го доказва. Ръстът на предлагането не е голям, но очакваме новите площи да бъдат усвоени бързо и наемната активност да е по-висока в сравнение с предходната година“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на компанията показват, че през първото тримесечие на 2018 г. общият обем на усвоените индустриални площи в София е бил 39 400 кв. м. Част от тях са новозавършени сгради за собствено ползване, като новия хъб на DHL край летище София. Като цяло районът около летището остава предпочитан от логистични оператори и куриерски компании, чиито бизнес в голяма степен е свързан с въздушен транспорт.

Още по темата

Някои от логистичните центрове в северните части на София също се разширяват, за да отговорят на запитванията на наемателите за нови площи.

Заради ограниченото предлагане на модерни индустриални имоти делът на незаетите имоти остава под 2% от общите налични площи в София. Предлагането на пазара достигна 954 300 кв. м, като по-голямата част от него са имоти за собствено ползване. От гледна точка на търсенето логистичните оператори и компаниите в сектора на търговията продължават да движат пазара.

През първото тримесечие наемите на модерни складови и логистични площи в столицата се задържаха на нива от 4,5 евро за кв. м и 4 евро за кв. м за по-големи имоти. В района на летището нивата надхвърлят 5 евро за кв. м. Въпреки дисбаланса между търсене и предлагане не се очаква последващ ръст на наемните нива, отбелязва Cushman & Wakefield Forton.

Засиленият инвестиционен интерес към индустриални площи е довел до лек спад на доходността, като към началото на годината тя е намаляла до 8,75%, сочат данните на консултантската компания. Заради липсата на завършен и добре структуриран продукт обаче все още няма приключени големи сделки на пазара.

Пазарът на земя обаче е продължил силното си представяне с редица придобивания на големи терени в София. Интересът е съсредоточен главно в логистичния, офис и жилищен сегмент, отбелязват от Cushman & Wakefield Forton.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Строители излизат на протест в сряда