Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на пето място в ЕС по ръст на строителството през януари

Страната ни е постигнала растеж от 24,3% на годишна основа в първия месец от 2018 г., сочат данните на Евростат

България е на пето място в ЕС по ръст на строителството през януари

Снимка: Архив Ройтерс

България е на пето място в ЕС по ръст на строителната продукция през януари на месечна и на годишна основа сред страните, за които са налични данни, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

На месечна основа строителната продукция у нас расте с 5% през януари, което поставя страната ни след Словения (+14,4%), Полша (+8,8%), Унгария (+6,4%) и Словакия (5,2%), .

В първия месец на 2018 г. строителството у нас отбелязва ръст от 24,3% на годишна основа, като страната ни е изпреварена само от Словения (76%), Унгария (43,1%), Чехия (33,6%) и Полша (31,8%).

Строителната продукция в еврозоната и ЕС намалява със съответно 2,2% и 2,1% през януари спрямо декември, показват още данните на Евростат. На годишна основа строителството е регистрирало ръст от 3,7% в еврозоната и с 2,5% в ЕС в първия месец на 2018 г.

Още по темата
Спадът от 2,2% на строителната продукция в еврозоната през януари спрямо декември се дължи на намаляването на сградното строителство с 3,1% и на гражданското и инженерното строителство с 0,9%. В ЕС спадът от 2,1% се дължи на понижаването на сградното строителство с 2,8% и на гражданското и инженерното строителство с 0,3%.

Сред страните членки, за които Евростат публикува данни, най-голям спад на строителната продукция на месечна основа е отчетен във Франция (-7,6%), Швеция и Великобритания (-3,4%). На годишна основа спад е отчетен само в Испания (-3,6%) и във Великобритания (-3,2%).

Ръстът на строителството в еврозоната от 3,7% на годишна основа през януари се дължи на нарастването на гражданското и инженерното строителство с 9,3% и на сградното строителство с 2,0%. В ЕС повишението от 2,5% се дължи на ръста на гражданското и инженерното строителство с 8,4% и на сградното строителство с 0,9%. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Борисов: С построяването на "Хемус" БВП ще се вдигне с 10-20%