IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-голям спад на строителната продукция в ЕС през февруари

На месечна основа строителството у нас бележи спад от 14%, сочат данните на Евростат

14:40 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България регистрира най-голям спад в Европейския съюз (ЕС) на строителната продукция на месечна основа през февруари. Тя е намаляла с 14% спрямо януари, след като се повиши с 12,6% на месечна база през първия месец на годината, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна основа строителната продукция у нас все пак продължава расте с 4,1% през февруари, показват още данните на европейската статистика. Данните съответстват с тези на Националния статистически институт (НСИ), който по-рано този месец съобщи за спад от 13,9% на строителната продукция на месечна основа у нас и ръст от 4,1% на годишна основа.

След България най-голям спад на строителната продукция на месечна основа през февруари отбелязват Словения и Унгария – съответно 13,1% и 5,0%. Най-голям ръст е отчетен в Румъния (4,7%), Франция (2,7%) и Испания (0,9%).

През февруари продукцията в строителния сектор е намаляла с 0,5% в еврозоната и с 0,8% в ЕС, след като отбеляза спад от съответно 0,8% и 1,1% през януари, показват сезонно изгладените данни на Евростат.

Спадът от 0,5% в еврозоната през февруари спрямо януари се дължи на понижаването на гражданското и инженерното строителство с 1,7%, докато сградното строителство се е повишило с 0,1%.

Намаляването на строителната продукция в ЕС с 0,8% се дължи на спада с 2,7% на гражданското и инженерното строителство и на сградното строителство с 0,2%.

На годишна основа строителната продукция е нараснала с 0,4% в еврозоната и е намаляла с 0,1% в ЕС. Ръстът в еврозоната е стимулиран от нарастването на сградното строителство с 1,7%, докато при гражданското и инженерното строителство е отчетен спад от 4,6%.

Спадът от 0,1% в ЕС е продиктуван от намаляването на гражданското и инженерното строителство с 3,8%, докато сградното строителство е постигнало ръст от 0,6%.

Сред страните членки, за които има данни, най-голям ръст на строителната продукция е отчетен в Полша (31,3%), Унгария (26,1%) и Румъния (10,6%). Най-голям спад регистрират Белгия (-5,3%), Великобритания (-3,9%) и Франция (-3,0%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още