Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на ваканционните имоти се повишават с 15%, растат покупките с кредит

Българите са най-активните купувачи, сочат данни на Green Life Development & Resorts

Цените на ваканционните имоти се повишават с 15%, растат покупките с кредит

Снимка: Pixabay.com

Осезаемо увеличение на сделките с ваканционни имоти, осъществени чрез външно финансиране, се наблюдава през 2018 г. Това показва анализът на Green Life Development & Resorts за годината. Този тип покупки вече достигат почти 20%. За сравнение, през изминалата година сделките с банково участие представляват единични случаи.

“Ако през 2017 г. българските клиенти разчитаха предимно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти, то през настоящата година отчитаме засилен интерес към сделките с кредит. Това са предимно хора, които не разполагат със спестявания, но имат високи и стабилни доходи, което им дава увереност за покупката”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts. “Голяма част от тях вече притежават собствено градско жилище и търсят да закупят ваканционен имот в отговор на стабилния си социален статус и желание за повишаване качеството на живот”, допълва той.

Още по темата
По думите му делът на покупките с кредит може да нарасне още, ако се увеличи предлагането на ваканционни имоти във вече завършени сгради заради особеностите при ипотеки преди издаден Акт 16. Това обаче не оказва влияние върху потребителските кредити, използвани за финансиране на част от покупката.

“Немалка част от купувачите са готови да изчакат завършването на сградите и се насочват към проекти в строеж. Това им позволява по-голям избор от имоти, както и възможността да покрият всичките си потребности и нужди - предпочитан етаж, гледка. Не се притесняват да сключват сделки преди Акт 16, като разчитат на утвърдени и проверени инвеститори”, казва Теофил Петров. По данни на компанията близо 50% от проектите се реализират още в етап на строителство.

Кои са българските купувачи?

Българите все по-уверено утвърждават позициите си на пазара на ваканционни имоти. В Созопол те представляват 34%, руските купувачи са 30%, а сделките с граждани от Украйна са 17%.

Родните клиенти могат да се разделят на две основни групи, уточняват от компанията.

“Профилът на клиентите в Созопол се запазва сходен с 2017 - хора от средния и висшия мениджмънт, обикновено семейства с деца. Вече разполагат с едно или повече собствени градски жилища и търсят класически ваканционни имоти”, казва Екатерина Желяпова, търговски директор Green Life Development. “Този тип купувачи са склонни да платят по-висока цена, за да получат продукт с по-високо качество, и не желаят да правят компромиси с характеристиките на имотите. От съществено значение са качествата на жилището - хубава гледка, добро разположение и локация”, допълва тя.

Допълнителните услуги, предлагани в комплексите, носят добавена стойност на имотите, посочват от компанията. Клиентите, които прекарват повече време в жилищата си, отдават сериозно значение на активностите за деца - спорт, арт школи, езикови курсове.

“Пазарът на самостоятелни къщи представлява един по-малък отделен сегмент. Тези имоти са търсени от семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи. Поддържат висок стандарт на живот и искат да го пренесат и в морския си дом. Много често основното им жилище е къща. Затова предпочитат да са отделени и държат на собственото пространство около имота“, разяснява Екатерина Желяпова.

Другият тип клиенти са по-възрастни и избират Поморие заради възможността за целогодишен престой и балнеологичните центрове. Причините за покупка са свързани с желание за трайно установяване и добро вложение на спестените средства. Повечето планират да се нанесат до 2-3 години след покупката.

“Характеристиките на града и предлаганите имоти предполагат различни изисквания на клиентите. Водеща е функционалността, тъй като собствениците предвиждат целогодишно ползване и жилищата са едновременно ваканционни и градски. Клиентите обръщат повече внимание на цената и разчитат на изгодни решения“, уточнява Желяпова.

Кои са чуждите купувачи?

Интересът на гражданите от Русия и Украйна продължава да бъде стабилен макар вече да не са основните “играчи” на ваканционния пазар, посочват от Green Life Development & Resorts. “Рускоговорящите клиенти са концентрирани върху имоти за собствено ползване. Поетапно купуват дори втори и трети дом за семействата си. Зачестяват обаче случаите на инвестиционни сделки с украинци и то на няколко жилища наведнъж”, казва Теофил Петров.

Според експертите на компанията диверсификацията на клиентите по държави се засилва. Извън основните типове купувачи на пазара присъстват граждани от Израел, Германия, Великобритания, Белгия, Унгария, Латвия, Полша. Покупки има и от САЩ.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
3
 
13
julian12 до: mrynmryn
преди 2 години
Няма профилна снимка
или и двете
1
 
9
 
12
преди 2 години
Не знаех че покупката на ваканционен имот ми "повишава качеството на живот" . Благодаря на специалиста, че ме просвети.
1
 
12
 
11
Blueberry до: khao
преди 2 години
Няма профилна снимка
Тези имоти са само за спекулация, никой не купува за да стои 1 месец на насраното ни крайбрежие. Кой играч има 1 месец да кисне на море така или иначе?
1
 
9
 
10
mrynmryn до: s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Или си брокер или си мега ***.
1
 
12
 
9
julian12 до: s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ти колко имота купи в България?

Още от България
КЗК даде на "СОФ Кънект" изключително право да оперира летище София