Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки

На пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот

COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки

Снимка: EPA/БГНЕС

Коронавирусната криза е оптимизирала процеса по покупка на жилищен имот, тъй като на пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот. Времето за огледи е намаляло, а необходимият период за сключване на сделка се е скъсил. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Блокадата от средата на март до средата на май с цел овладяване на разпространението на коронавируса е поставила жилищните пазари в двата града на пауза, огледите са спрели, а това се е отразило и на броя на сделките. В Пловдив той е намалял с около 10% през първото тримесечие, спад е отчетен и между април и юни, съобщи Анна Димитрова от агенция „Омега-А“.

В Стара Загора сделките с имоти в началото на годината са нараснали с 10%, но през вторите три месеца са се забавили заради ограниченията вследствие на коронавируса. По отношение на законните и договорните ипотеки в Стара Загора нивото им през първото и второто тримесечие остава почти непроменено спрямо същите периоди на миналата година, докато в Пловдив е отчетен ръст от около 1-2%.

Цените на жилищата в Пловдив и Стара Загора продължават да растат, като увеличението е по-осезаемо в града под тепетата, тъй като готовите проекти, които излизат на пазара там, не могат да задоволят търсенето, отбеляза Димитрова.

Тя не очаква драстични промени на пазара до края на годината. „Динамиката ще се задържи, а банките ни помагат в тази посока, защото при тези лихвени нива има доста евтин финансов ресурс на пазара. Той провокира много хора, които живеят под наем, да предприемат крачката да се сдобият с жилище“, посочи Димитрова.

Активните купувачи са млади хора на възраст между 28 и 45 години, които искат да се сдобият със собствен дом. Това определя и преобладаващото търсене на тристайни апартаменти, които биха задоволили нуждите на млади семейства.

„Засилен интерес има и към покупка на малки къщи с двор в околностите на Пловдив и в Родопската яка, които даваха комфорт на обитаване при по-специфичния режим на работа през март и април. Това повишава цените на имотите извън града, а отделни инвеститори намериха тази пазарна ниша и строят комплекси от по-малки къщи“, каза Димитрова.

Активното жилищно строителство се запазва

В същото време новото строителство в Пловдив продължава да расте, като дори надминава нивата от 2019 г., съобщи Мартин Драгоев, мениджър инвестиции и продажби в Галакси Инвестмънт груп, член на Националната асоциация на строителните предприемачи.

„От края на 2019 г. очаквахме леко успокояване на пазара от гледна точка на ръст на новите продажби и на цените. Когато беше въведена карантината, прогнозирахме далеч по-осезаем ефект върху новото строителство от това, което констатираме от дистанцията на времето. Ефектът COVID-19 от гледна точка на новата строителна активност не съществува“, посочи Драгоев.

Още по темата
Той цитира данни, според които броят на започнатите жилища в Пловдив е нараснал със 71% на годишна основа през второто тримесечие – до 1153 спрямо 674 година по-рано, а разгънатата им застроена площ се увеличава с около 50%. Спадът на издадените разрешения за строеж и на броя на разрешените за строителство жилища Драгоев обяснява с факта, че от март до юни на практика нямало физическа възможност за входиране на документи за инвестиционна активност.

„Противно на всякакви очаквания през март, април и май строителната активност е по-висока, отколкото през същия период на 2019 г. Ние също имаме инвестиционни проекти, които са пред започване. Интересът към жилищните сгради е по-голям, отколкото през миналата година, като вследствие на коронавирусната криза купувачите търсят по-големи жилища и се насочват към по-утвърдени инвеститори“, посочи Драгоев. Според него, ако няма рязко влошаване на заболеваемостта, конюнктурата за строителството в Пловдив ще остане добра и занапред.

„Покупките на нови жилища са функция на много добрата икономическа среда в града, която се очаква да се запази през идните от една до три години. При офис сградите се наблюдава не по-малко благоприятна среда, като в града предстои реализирането на няколко сериозни проекта клас А“, каза Драгоев.

Търсят се големи жилища и къщи с дворове близо до градовете

Въпреки забавянето през второто тримесечие към края на септември продажбите на жилищни кредити в Пловдив нарастват с 29% на годишна основа, като над 50% от имотите, за които се отпускат ипотечни кредити, са ново строителство след 2019 г. Средната сума на кредита леко се повишава, съобщи Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Банката не е променила изисквания процент за самоучастие от купувачите, като той стандартно е около 15%. „След коронавирусната криза на пазара излязоха клиенти със събрани средства, които искаха да ги вложат в имоти. Затова забелязваме дори увеличаване на процента на самоучастие. Имаме и клиенти, които сме финансирали в близкото минало, желаещи да купят още един имот със свободно помещение за работа или учене, като се набляга на жилища с тераси и къщи с дворове в близката периферия на градовете“, отбеляза Иванова.

Най-популярните квартали за покупка на дом в Пловдив са „Тракия“, „Кючук Париж“, „Христо Смирненски“. Търсят се и имоти в малки бутикови сгради в центъра, които се купуват основно с пари в брой, а цената на кв. м в района достига 1200-1300 евро. „Клиентите започнаха да се интересуват и от къщи с дворове в Марково, Белащица, Куклен, Брестовица, всички села на разстояние 5-6 км от Пловдив. Има и цели комплекси, които се строят в тези селища“, каза Иванова.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне