IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на свободните офис площи в София се увеличава

Наблюдава се тенденция предлагането на офиси вече да изпреварва търсенето, според консултантска компания

18:07 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

След силния спад в началото на годината свободните офис площи в София отчитат лек ръст като дял от общия инвентар до 9,4% към края на юни 2017 г. Това показва изследване на пазара на офис площи на консултантската компания MBL|CBRE.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към декември са 168 хил. кв.м, което е с 10 хил. кв.м повече спрямо първото тримесечие.

Търсенето се запазва на нива близки до тези от 2016 г. Нетно усвоените площи за второто тримесечие възлизат на 15 500 кв.м.

Най-предпочитани продължават да бъдат зоните на бул. "Цариградско шосе" и Лозенец/Хладилника, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проектите се запазва.

Като тенденция през последните месеци се отчита нарастване на предлагането с по-бързи темпове в сравнение с търсенето. Малко над 315 хил. кв.м. са в строеж в момента, от които близо 260 хил. кв.м. са планирани да бъдат завършени до края на 2018 г. В допълнение се планират още минимум 300 хил. кв.м. Това, според експертите, ще доведе до постепенно балансиране и насищане на пазара и съответно ще се отрази и върху наемните нива.

Поради значително увеличилия се обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради би могло да се очаква, че средните наемни нива ще останат на същите нива или слабо ще се понижат, посочва се в анализа.

Средните наеми при офисите клас А в момента са между 12 и 14 на кв.м. При клас Б нивата остават сравнително стабилни и с някои изключения варират между 6,5 – 9,5 на кв.м, в зависимост от локацията и характеристиките на сградата.

Високото търсене на качествени офиси и подобрените нагласи сред инвеститорите в бизнес имоти, особено след сделките с търговски центрове, спомогна за високия интерес към сектора. За качествените офис сгради с характеристики на инвестиционни активи очакваното ниво на доходност е около 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още