Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ДНСК все пак установи, че на плаж Смокиня се строи

Според строителния контрол обектите са монтажен строеж, а не преместваем обект, главният архитект на община Созопол ще бъде глобен

ДНСК все пак установи, че на плаж Смокиня се строи

Снимка: Facebook страница на Къмпинг Смокиня

Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов подаде сигнал до Върховна административна прокуратура във връзка с издадени от главния архитект на община Созопол 5 разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините-север“, съобщават от ДНСК.

В одобрените инвестиционни проекти за посочените в сигнала обекти, по-конкретно в част „Конструктивна“, е предвидено сглобяемо строителство. Там е записано: „при изпълнение на строителството да се спазват изискванията на ПИПСМР“ за монтажните работи. Съгласно легалната дефиниция за „строителни и монтажни работи“, регламентирана в § 5, т. 40 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ, „строителни и монтажни работи “са тези, чрез които строежите се изграждат…“, посочва се в съобщението.

От заложените в проектите габарити на посочените в сигнала съоръжения и начина на тяхното изработване категорично може да се твърди, че обектите са проектирани като монтажен строеж, а не като преместваем обект по смисъла на дефиницията на § 5, т. 80 от ДР на ЗУТ, допълват от ДНСК.

В сигнала на началника на ДНСК е посочено, че издадените от главния архитект на община Созопол разрешения за поставяне легитимират извършването на строителство на територията на морски плаж „Смокините - север“, създавайки правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти.

РДНСК Бургас е изпратила покана за съставяне на актове на гл. архитект на община Созопол по реда на Закона за административните нарушения и наказания за незаконосъобразно издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините-Север“.

След като се появиха снимки на строителство на плаж „Смокиня“ в социалните мрежи, министърът на туризма Стела Балтова разпореди проверка на място. По-късно министърът на околната среда и водите Асен Личев освободи от длъжност директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, защото е направила мотивирано предложение за узаконяване на незаконно създадени обекти, които са поставени, докато е имало забрана за строежи в къмпингите "Смокиня" и "Веселие".

Вчера Антикорупционният фонд (АКФ) отправи сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството за строителство на същия плаж.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Ремонтът на тунел „Витиня“ приключва до края на септември