IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България е зависим от политиката на ЕЦБ

На пазара се появи нов участник – гражданското общество, което успява да повлияе върху някои инвестиционни решения, коментира експерт

17:03 | 17.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един от основните рискове пред пазара на имоти в България се крие в банковото кредитиране. Влиянието на банките има ключово значение за пазара на жилища, защото  улесненото кредитиране и атрактивните лихви  доведоха до нов рекорд в дела на сделките с ипотека. Това стана ясно от анализ на агенцията за имоти "Адрес", представен днес пред журналисти. 

Според експертите жилищният пазар у нас е зависим от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и всъщност този фактор има най-голяма тежест при формирането на тенденциите.

„Ако през 2018 г. инфлацията в ЕС се повиши, съвсем естествено ще се вдигнат и лихвите по кредитите. Това неизбежно ще доведе до спад на активността на жилищния пазар. Добрата новина в този случай би била отложения във времето ефект – практиката ни доказва, че ефектът у нас се забелязва с 3 до 6 месеца закъснение“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

Според него и през тази година активността на купувачите отново ще зависи основно от кредитните условия на банките. „През 2018 г. очакваме действията на ЕЦБ за постепенно затягане на паричната политика, което може да доведе до леко покачване на лихвите. Цените на имотите у нас ще спаднат и така пазарът ще се регулира,“ поясни той.

Павлов обаче обърна внимание, че ако лихвените равнища се запазят ниски, недостигът на жилища ще продължи, а с него и покачването на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още