Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Собствениците на стари жилища да са внимателни при оценяването на имота си заради повишеното предлагане, съветват експерти в областта на недвижимите имоти

Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си. 

Добрите макроикономически показатели - ръстът на доходите на гражданите, ниският процент на безработицата и високото равнище на заетостта, ще продължат да подкрепят пазара и през тази година, смята Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Другите фактори, които ще влияят на пазара, са ниското ниво на лихвите по ипотечните кредити и политическата стабилност, която също е предпоставка за добро развитие, отбелязва Ганев в интервю за Investor.bg. Активността на инвеститорите в жилищния сектор, която доведе до силен ръст както на издадените разрешения за строеж, така и на започнатото ново строителство, също е сред тенденциите през последните години, които ще се пренесат и в 2020 г., допълва той.

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в момента има перфектното съчетание между ниски лихви по ипотечните кредити, ръст на доходите и спад на безработицата и то ще продължи да бъде основен двигател на жилищния пазар у нас. Същевременно на преден план все повече ще излизат фактори, свързани с доходите, заетостта и вътрешната миграция. „Лихвите са на рекордно ниски нива и очакванията са те да останат такива и през тази година. Затова водеща роля ще имат останалите фактори, които също се очаква да запазят своето положително въздействие“, смята Стойкова.

Цените скочиха, докато ръстът при наемите не беше толкова голям и това намалява привлекателността на имотите

Ниските лихви по ипотечните кредити са катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди, а не толкова с цел инвестиция или в търсене на доходност, защото тя вече е по-ниска, казва Добромир Ганев. „Цените скочиха, докато ръстът при наемите не беше толкова голям и това намалява привлекателността на имотите, но все пак има сериозна активност по отношение на малките жилища“, допълва той.

Силно начало

Началото на годината е било особено силно за жилищния пазар у нас, като не е регистриран почти никакъв спад на активността по време на празниците. „Още в първия работен ден купувачите се завърнаха на пазара и се заеха да осъществяват плановете си за покупка на имот. Прави впечатление, че тези, които са изчаквали, вече са готови да вземат решение. Активност има в цялата страна без изключения. Стартът на годината беше много силен и за имотите в морските курорти. Макар да е извън сезона, хората се подготвят да прекарат лято 2020 в собствен имот на морето и съвсем правилно се активизираха още сега“, коментира Полина Стойкова.

„През 2020 г. ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на имоти на цени, които няма да са много по-различни от тези през 2019 г., когато видяхме, че нарастванията вече са минимални и по-скоро говорим за стабилен пазар. Тази година ще се появи по-голямо предлагане на имоти ново строителство на вторичен пазар във вече завършени сгради и едновременно с това ще има отличен избор от сгради в различен етап на изграждане“, допълва тя.

Особено добри възможности за покупка на имот ще има на морето или в планинските курорти, където се предлагат имоти, подходящи за всеки вкус и бюджет, отбелязва Стойкова.

Още по темата
Според Добромир Ганев заради запазването на ниските лихви все още цените на жилищата в големите градове отбелязват ръст в рамките на 2%-3%. „Потребителите и собствениците на имоти обаче трябва да знаят, че всяко жилище има съвсем индивидуална стойност и не бива да се поглежда общо, още повече, че купувачите са изключително стриктни в изискванията си и предпочитат например новото строителство в сравнение с по-старото, особено от периода между 1990 и 2002 г. Сегашните проекти са много по-качествени от изградените жилища през този период и това намалява привлекателността на по-старите имоти. Собствениците им трябва да бъдат внимателни, когато определят първоначалната им офертна стойност“, съветва Ганев.

На същото мнение е и Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти". Според нея при старите апартаменти, особено панелните, продавачите са постигнали най-добрите възможни цени за жилищата си. „Предвид увеличаването на предлагането обаче считам, че натискът върху по-старите имоти ще се увеличи. Затова съветвам собствениците, които обмислят продажба, да не чакат твърде дълго“, отбелязва тя. Според Тенекеджиева текущият пазар е благоприятен за сключване на сделка, тъй като цените са достигнали своя пик.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
9
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Оптимизма е в София, реалноста в провинцията. Социалното раслоение, демографския колапс, демек спада и застаряванто на населението плюс обедняването въобще не ме правят оптимист. Пак ще повторя. Цели области умират реално. Всичко това иска издръжка, без да произвежда БВП. Селата са тотална умирация. Просто живи са села, от които можеш да пътуваш за работа до голям град. Нещата се трупат. Какъв точно пазар има. Цели села и области се продават. Младите бягат, а и да не бягат са малко. Социалното разслояване расте и е жестоко вече. Коефициент на Джини над 8. Недопустим в ЕС. Там хората гонят 3, ние сме на 8. 20 процента най-богати имат над 8 пъти дохода на 20те процента най-бедни. какъв оптимизъм. Инфлация, данъците растат, ниските доходи са бич в провинцията. Какъв пазар виждате бе хора? То всичко върви на магия и готово да рухне. Отделно с тая еврозона може да излезе голяма хурка за курсове, заеми, цени, лихви и т.н. Та при това всичкото ако ще властват купувачите - пази боже.
2
 
9
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Баце е корав, два вота издържа и не му пука за имотите : ) ...важното е да има стабилност :)
23
 
14
 
7
mrynmryn до: Много_голям_инвеститор
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз пък не вярвам да има подобен спад някога, може би до 20%, но ще е поне след 2023.
9
 
39
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
До края на 2021 цените ще са МИНУС 35-40% от сегашните . You Heard It Here First :) Mоже да ми скрийншотнете поста.
6
 
24
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Наскоро един познат продаде 3 стаен във Варна, 98-ма година, за 150к лв., без брокери и посредници (апартамента има нужда от ремонт, за поне 20к лв.). Та явно много от купувачите нямат идея какво да правят с парите си (били го купили с цел инвестиция). За тия пари можеш да си купиш нов, че и с парко място, ако се поразтърсиш.

Още от България
Влязоха ли новите технологии в имотите?