IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Собствениците на стари жилища да са внимателни при оценяването на имота си заради повишеното предлагане, съветват експерти в областта на недвижимите имоти

08:15 | 23.01.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Надценени имоти на вторичния пазар

Добромир Ганев признава, че на пазара има надценени имоти особено на фона на ръста на новото строителство. „В София обемът на издадените разрешения за строеж и започнатото ново строителство само за деветмесечието на миналата година достига 2 млн. кв. м. Няма как това да не се отразява на пазара. Хубавото е, че инвеститорите, които сякаш са по-опитни от физическите лица, са по-гъвкави в офертите си и в районите със сериозна конкурентна среда от гледна точка на предлагането са склонни на договаряне на по-ниски стойности“, отбелязва Ганев.

Според него в момента по-скоро се наблюдава задържане на офертните цени. Проблемът с надценените имоти е по-голям на вторичния пазар, където физическите лица нямат необходимия опит и знания за правилното оценяване на собствеността им. „Това понякога може да се превърне в проблем за тях, защото на един не чак толкова растящ пазар времето има значение. Когато собствениците останат на пазара по-дълго, може да загубят от цената на имота си“, казва Ганев.

Според Гергана Тенекеджиева индивидуалните собственици все още не усещат нарастващата конкуренция в предлагането, когато определят цените на имотите си и това често се оказва причина за по-бавното намиране на купувач и последващи корекции в цената. „Не във всички случаи обаче са възможни коментари в офертите и купувачите трябва да вземат предвид актуалните пазарни стойности, както и особеностите на предлагането в района, в който избират. Значение имат и обзавеждането на имота и видът на сградата“, отбелязва тя.

Добромир Ганев съветва хората, които нямат експертизата да направят справедлива пазарна оценка на имота си, да се доверяват на консултанти. Но както продавачите, така и купувачите трябва да бъдат внимателни по отношение на консултантските услуги, особено когато фирми обявяват безплатна услуга. „Това е маркетингов подход на част от компаниите, но той означава и че вероятността да се ангажират със защитата на интереса на клиента е равен или клони към нула. Така че когато купувачите и продавачите излизат на пазара и решат да работят с фирми за посреднически услуги, е добре да си избират партньори, които да ги представляват, да защитават интересите им и да не ги ограничават в работата с останалите компании. НСНИ ще работи по-активно в тази посока през 2020 г., като дава съвети на потребителите“, отбелязва Ганев.

Другата основна препоръка към купувачите е добре да преценяват финансовите си възможности в дългосрочен план, включително да предвидят някакво покачване на лихвените проценти

Полина Стойкова съветва купувачите да бъдат добре информирани за актуалните тенденции на пазара и да формират поведението си спрямо тях. Според Добромир Ганев те трябва да са особено внимателни с придобиването на апартаменти в новостроящи се сгради. „Добре е да следят качеството на използваните материали и на влаганите технологии. На апартамента се гледа като на един цял имот, но всъщност той се изгражда от изключително много и различни технологии и материали и е добре, ако  купувачите се включват на по-ранен етап, да контролират и изискват информация от инвеститорите. Тъй като голяма част от сделките се случват с ипотечно кредитиране, другата основна препоръка към купувачите е добре да преценяват финансовите си възможности в дългосрочен план, включително да предвидят някакво покачване на лихвените проценти“, съветва Ганев.

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Оптимизма е в София, реалноста в провинцията. Социалното раслоение, демографския колапс, демек спада и застаряванто на населението плюс обедняването въобще не ме правят оптимист. Пак ще повторя. Цели области умират реално. Всичко това иска издръжка, без да произвежда БВП. Селата са тотална умирация. Просто живи са села, от които можеш да пътуваш за работа до голям град. Нещата се трупат. Какъв точно пазар има. Цели села и области се продават. Младите бягат, а и да не бягат са малко. Социалното разслояване расте и е жестоко вече. Коефициент на Джини над 8. Недопустим в ЕС. Там хората гонят 3, ние сме на 8. 20 процента най-богати имат над 8 пъти дохода на 20те процента най-бедни. какъв оптимизъм. Инфлация, данъците растат, ниските доходи са бич в провинцията. Какъв пазар виждате бе хора? То всичко върви на магия и готово да рухне. Отделно с тая еврозона може да излезе голяма хурка за курсове, заеми, цени, лихви и т.н. Та при това всичкото ако ще властват купувачите - пази боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
didito
преди 4 години
Баце е корав, два вота издържа и не му пука за имотите : ) ...важното е да има стабилност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 23
mrynmryn
преди 4 години
Аз пък не вярвам да има подобен спад някога, може би до 20%, но ще е поне след 2023.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 9
Много_голям_инвестит
преди 4 години
До края на 2021 цените ще са МИНУС 35-40% от сегашните . You Heard It Here First :) Mоже да ми скрийншотнете поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Наскоро един познат продаде 3 стаен във Варна, 98-*** година, за 150к лв., без брокери и посредници (апартамента има нужда от ремонт, за поне 20к лв.). Та явно много от купувачите нямат идея какво да правят с парите си (били го купили с цел инвестиция). За тия пари можеш да си купиш нов, че и с парко място, ако се поразтърсиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 4 години
щом има (кандидат) купувачи - пак добре...защото не е далеч момента в който на никой няма да му пука за тия коптори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Наистина е била изгодна сделка, и мазето е било бонус :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 63 rate down comment 3
Ivan N.
преди 4 години
Аз лично на Ивановден я почерпих с бонбони и си купих на зелено в Лозенец за 2500 евро квадрата. Платих в брой, разбира се, защото иначе цената щеше да бъде по-висока. Усърдно събирах последните години и резултатът е наличен - 4 кв. м. в Лозенец! Като завършат сградата ще си обзаведа мазето както си искам! Жената е много нетърпелива... най-вероятно там ще направим първите две деца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 69 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Купувачите на имоти не са яли и не са спали, на 31,ви Декември 2019,та,и веднага, още на 1,ви Януари, 2020,та година, са се втурнали към офисите на Bulgarien Propertis, да чакат на опашка, при г-жа Полина Стойкова, да купуват имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още